Sarajevo
44

Dan reintegracije Grbavice: Položeno cvijeće na Mostu Suade i Olge

I. S.
Polaganje cvijeća na Mostu Suade i Olge (Foto: I. Š./Klix.ba)
Obilježavanje Dana reintegracije Grbavice na Mostu Suade i Olge (Foto: I. Š./Klix.ba)
Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 19. marta Dana reintegracije Grbavice Galib Kulovac su položili cvijeće u znak sjećanja na Suadu Dilberović i Olgu Sučić, koje su bile među prvim žrtvama rata.

"Danas obilježavamo 25 godina od reintegracije Grbavice, Vraca i Kovačića. Obilježavanje tog dana, koji je u biti svečani dan i nešto što je na zadovoljstvo, ponos i sreću svih građana grada Sarajeva, započeli smo odavanjem počasti za jedne od prvih žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu. To su Suada Dilberović i Olga Sučić. Dan reintegracije Grbavice, Vraca i Kovačića je dan koji će ostati duboko urezan u pamćenju svih onih koji su te 1996. godine bili dio tih procesa. Najviše će ostati u pamćenju onim ljudima koji su stanovnici Grbavice i koji su bili, uslovno rečeno, zbog ratnih dejstava, prognani i postali raseljena lica u drugim dijelovima Grada Sarajeva ili Kantona Sarajevo", rekao je Tanović.

Skromno obilježavanje

Nažalost, ove godine se Dan reintegracije Grbavice nije mogao obilježiti na način na koji bi trebalo zbog pandemije koronavirusa.

"Obično je to išlo na način da se dan ranije odigra revijalna utakmica između fudbalskih klubova Pofalićki i Željezničar i da mjesec dana prije reintegracije kroz literarne radove i putem likovnih sekcija učenici osnovnih škola daju svoj doprinos. Postavljali su izložbe vezane za ono kako oni doživljavaju obilježavanje ovog dana. U organizaciji savjeta mjesnih zajednica koje su i organizatori čitavih tih procesa, u saradnji sa Općinom Novo Sarajevo, se održavala svečana akademija u Centru za mlade. Sve to danas, nažalost, ne možemo učiniti. Potrudit ćemo se da, čim mjere za pandemiju prođu, nastavimo održavati tu tradiciju", izjavio je načelnik.

Naglasio je važnost sjećanja na 19. mart:

"Te bitne historijske trenutke, i za Općinu i za Grad Sarajevo, moramo njegovati. To je naša dužnost. To moramo raditi radi sebe i budućih generacija, kako nam se ove stvari nikada više ne bi ponovile."

Mladi moraju biti upoznati sa historijom Grbavice

Obratio se i Riad Idrizović, šef kluba vijećnika Narod i pravda u Općinskom vijeću Novo Sarajevo:

"Izuzetno je značajno da mladi danas budu ovdje i održavaju sjećanje na nevino stradale žrtve u protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Bitno je da naše starije kolege, koji su to doživjeli direktno, pričaju više. Oni znaju više od nas i mi, nove generacije, trebamo učiti kako se to više nikada ne bi ponovilo."

Govor svjedoka

Galib Kulovac, dugogodišnji član i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 19. marta, je također uputio svoje čestitke.

"To nije samo dan Grbavičana nego i dan kada se Grbavica vratila tamo gdje joj je mjesto, u Gradu Sarajevo. Taj dan se ne može zaboraviti. Nas pet je ispred Općine Novo Sarajevo trebalo ući na Grbavicu, na Most Bratstva i jedinstva. Nismo znali da nas čeka 4-5 hiljada ljudi. Onaj vrisak se ne može zaboraviti. Nismo znali šta nas čeka. Bila je to pustoš. Ratna dejstva su uradila svoje. Povlačim paralelu između te i sadašnje Grbavice. Grbavica je nakon 25 godina zaista jedno ugodno mjesto za življenje."