Intervju
94

Dan Preda: BiH je ozbiljno usporila prema EU, vaši političari su dosta toga prokockali

Razgovarao: Amil Dučić
Cristian Dan Preda
Cristian Dan Preda
Izvjestilac za BiH u Evropskom parlamentu Cristian Dan Preda tvrdi da je naša država ozbiljno usporila na svom putu ka EU o čemu je i dao svoju ocjenu u izvještaju o napretku koji će prezentirati u Evropskom parlamentu.

Preda je ovaj izvještaj prezentirao prošle sedmice na sjednici Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta a u intervju za Klix.ba otkriva pojedinosti, te daje prognoze o daljim koracima BiH ka EU.

U izvještaju ste izrazili brigu u vezi s BiH, ali istakli neke pozitivne elemente. Kako komentarišete izjave koje idu, jasnije nego ikada, u pravcu destabilizacije zemlje? Naročito one koje dolaze od predsjednika RS-a koji često pominje mogućnost novih granica, koji ne želi intervenciju drugih policijskih agencija na teritoriji RS?

Da, nakon predstavljanja nacrta mog izveštaja u Komitetu za vanjske poslove istog dana sam otputovao u vašu zemlju, u sklopu misije Evropske pučke stranke. Tako sam imao priliku da predstavim isti nacrt predstavnicima glavnih institucija na državnom nivou, Predsjedništva, Vijeća ministara, Parlamentarne skupštine, političkih lidera, ali i da dobijem konkretne uvide u situaciju u zemlji s predstavnicima civilnog društva, novinarima itd.

Trudio sam se da moj nacrt izvještaja bude uravnotežen i da uzme u obzir pozitivni razvoj, ali i manje pozitivne stvari. U mnogim oblastima, kao što su reforma izbornog zakona, ljudska prava, vladavina prava, borba protiv korupcije, sloboda medija i sl., još uvijek treba puno toga učiniti. Mi smo zabrinuti zbog toga što je tempo reformi ozbiljno usporen zbog političkih neslaganja, a posebno zbog predizborne kampanje koja je počela vrlo rano. Ovim ranim početkom predizborne kampanje došlo je do oživljavanja nacionalističke retorike odnosno retorike podjele. Primjeri izjava predsjendika RS koje ste spomenuli, sigurno se vide u tom kontekstu.

Ove izjave nas brinu. Ali, mislim, iz perspektive EU, vrlo smo jasni kada je riječ o odbijanju bilo kakvog razgovora o eventualnoj secesiji. U prvom dijelu mog izveštaja nedvosmisleno se spominje da EU ostaje posvećena evropskoj perspektivi BiH i njenom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i jedinstvu.

Mislim da ovakve izjave nisu korisne niti za političku stabilnost u zemlji, niti u smislu političke kampanje. Građani očekuju konkretne odgovore na njihove svakodnevne probleme, a ne prevare i pretvaranje u prošlost. Oni su umorni od ovih vječnih borbi i nedostatka perspektive. Zato mislim da bi bilo dobra ideja da Evropa bude u srcu političkih diskusija u predstojećoj izbornoj kampanji.

Kakvo je vaše mišljenje o najavljenoj razmjeni teritorija između Srbije i Kosova? Tri bivši visoka predstavnika u BiH pisali su visokoj predstavnici EU Federici Mogherini da bi to moglo ohrabriti neke u BiH da učine isto. Vaš komentar?

Ne želim mnogo da o tome komentarišem. Svi o tome pričaju, ali činjenica je da i dalje ne znamo koji je sadržaj sporazuma koji se trenutno pregovara. Jasno je, međutim, gdje su crvene linije i kada je riječ o EU apsolutno je jasno da, ako želimo da vidimo kraj ovog spora, bilo koji sporazum bi morao poštovati međunarodno pravo i očuvanje stabilnosti u regionu. Ne samo u BiH, koja je zbog svoje složenosti najugroženija, ali i šire, u čitavom regionu.

U kojoj mjeri je BiH izgubila na dinamici kretanja ka EU?

BiH je i dalje na putu ka EU, ali je ozbiljno usporila. Bilo je nekih koraka prema EU koji su nam dali nadu da će BiH konačno imati priliku da stigne i druge zemlje u regionu u smislu evropskih integracija. Ali u posljednjih godinu i po dana mnoge su prilike prokockane da se krene naprijed. Predstojeći izbori mogu biti još jedna prilika za ubrzavanje stvari. Ali svi politički akteri treba da postave realne ciljeve i realne konkretne prijedloga tokom njihove kampanje.

Zbog velikih nacionalističkih tema niko ne govori o sistemskoj korupciji u BiH koja raste. Kako vi gledate na ovo?

U pravu ste, ova velika pitanja o nekom razdvajanju zaista odvraćaju pažnju od konkretnih problema koje građani BiH svakodnevno doživljavaju. Sistemska korupcija, ali ne samo to, nego i nedostatak napretka u obećanim reformama, kašnjenja u integraciji u EU i tako dalje. Ali uvjeren sam da građani BiH znaju prepoznati te taktike i tako napraviti pravi izbor glasanjem na izborima. Istovremeno, rekao sam to puno puta, političke partije bi trebalo da budu prve koje će uspostaviti čvrst stav prema korupciji, počevši od svojih redova. Idealni izbori, ako su politički akteri ozbiljni, bi trebali predstavljati mogućnosti da se političari distanciraju od ovih praksi koje su tako štetne za zemlju.

Da li bi recimo BiH bila spremna za pridruživanje EU "sutra" ili će priključenje BiH EU na kraju biti neko geopolitičko pitanje?

Ne postoji nažalost to "sutra", i mislim da bi trebali biti oprezni u stvaranju lažnih očekivanja za građane. Nema smisla uzdizati nade, ako nemate ozbiljan, solidan plan u smislu spremnosti za pristupanje. Pristupanje EU je složen proces, s vrlo zahtjevnim kriterijima koje treba ispuniti.