BiH
1

Dan poslije poplava: Banjalučani se pokušavaju vratiti normalnom životu

Piše: M.R.
(Foto: Klix.ba)
Veliki dio Banje Luke prethodnih par dana bio je pod vodom, a već danas se prikuplja pomoći za ugrožena stanovništva i radne akcije na svakom uglu.

U naselju Trn pored Banje Luke, u ulici Put srpskih branilaca zatekli smo građane kako ispumpavaju vodu iz dvorišta, suše namještaj i čiste otpad. Jedan od mještana ovog naselja, Radoslav Samac žali se da mu je voda uništila cijeli sprat kuće zajedno sa namještajem.

"Voda je ušla u kuću i poplavila cijeli sprat. Sve nam je uništeno, frižider smo digli, ali je voda došla i do njega. Uspjeli smo samo da spasimo nešto važnih papira i nekoliko komada posuđa“, žali se Radoslav.

Mještani pričaju da se do njih jedva dolazilo i čamcima, a rijetko koju kuću voda nije zahvatila. Otpad i bespomoćne sitne životinje nošene su rijekom, a Vrbas je nadolazio velikom brzinom noseći sve pred sobom – od drva do pomoćnih objekata.

"Kada je voda tek počela da dolazi mislila sam da nema šanse da poplavi našu kuću koja je bliže glavnom putu. Sada mi je sve uništeno od parketa pa na dalje. Imam troje djece, uništena im je garderoba ne znam kako ću ih i u čemu poslati u školu“, kroz suze za Klix.ba priča Neda Samac.

Njen muž Radoslav kaže da nije stigao ni automobil iz garaže da izveze.

"Poplavilo mi je cijeli auto, voda je došla do krova. Pokušavam cijeli dan da ga upalim, ispumpavam vodu, pa vidjećemo šta će biti“, rekao je Radoslav Samac.

Jedan od mještana Trna, Srđan Praštalo priča da je ispred njegove kuće, koja se nalazi samo nekoliko metara od Vrbasa, rijeka pravila vir.

"Bili smo bukvalno odsječeni od svijeta, bez struje, vode, nismo znali šta se dešava oko nas. Cijelu noć nismo spavali. Pomagali smo jedni drugima, spašavali životinje i sve što se moglo spasiti. Ja sam skočio sa gornjeg sprata u vodu da provjerim kako su mi baka i djed koji su na prvom spratu“, rekao je Praštalo.

Građani kažu da još uvijek nisu svjesni svega što se desilo u prethodnih par dana. Šete su ogromne, a u trenutku kada smo razgovarali stigla je pomoć iz Crvenog krsta za nekoliko domaćinstava. Mlijeko, hljeb, pašteta i voda. Međutim, još uvijek je mnogo onih koji nisu dobili nikakvu pomoć, a osnovno pitanje koje ih muči jeste – šta dalje?

Mještani apeluju na sve koji mogu da im pomognu kako u hrani, piću i odjeći, tako i u donacijama da nastalu štetu, kako kažu "bar malo ublaže“.