BiH
5

Banjalučani udruženim snagama saniraju štetu: Preživjeli smo mi i gore

Piše: M.R.
(Foto: Klix.ba)
Iz Banje Luke večeras stiže slika pustoši, ali i velike solidarnosti građana.

Pored ulica i domova stanovnici naselja Derviši iznijeli su sve što se moglo iznijeti. Većinu namještaja su morali da bace, a vidljivi su i tragovi bačene hrane, najviše krompira, brašna i drugih namirnica.

U dvorištima smo ih zatekli kako sa porodicom, komšijama i prijateljima saniraju nastalu štetu. Kažu da "nema odmora dok traje obnova". Mnogi od njih zbijaju i šale na svoj račun, jer kako govore mi smo "veseo narod, koji je preživio i gore muke, pa tako će i ovu".

Stanovnici ovog naselja od jučer se žale na smrad nafte koja se izlila na jednoj pumpi u ovom naselju za vrijeme poplava. Nažalost, to nije jedino mjesto sa kojeg dopire ovakav "miris".

"Smrad se osjeti na kilometar i više, što je najgore od svega nafta se pomiješala sa vodom i ušla u kuću", žali se mještanka naselja Derviši.

Podovi su uništeni, iz zidova još curi voda, lopate su im u rukama cijeli dan, ali na umor se ni ne žale, kažu da "kada pogledaju slike Šamca i drugih ugroženih područja, na to nemaju ni pravo".

Stanovnici i drugih banjalučkih naselja - Česma, Lazarevo, Zalužani, Trn, Kumsale, danas su od jutra radili na sanaciji šteta koje su Vrbas i rijeka Vrbanja prethodnih dana ostavile za sobom. Gladni i žedni kažu da nisu, ali "sredstva za čišćenje, dezinfekciju i dodatna radna snaga su uvijek dobro došli", poručili su stanovnici banjalučkog naselja Derviši.