BiH
79

Dan pobjede nad fašizmom u Tuzli: Tito dragi, da ti je doći samo da vidiš šta tajkuni rade

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Polaganjem vijenaca i odavanjem pošte danas je u spomen kompleksu Slana Banja u Tuzli obilježen 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Podsjećanju na značajan datum prisustvovali su mnogobrojni antifašisti, borci, predstavnici Gradske uprave Tuzla, članovi boračkih organizacija, ali i porodice poginulih boraca i civilnih žrtava rata.

Među brojnim prisutnim zatekli smo i 87-godišnjeg Mehu Fejzića.

Kako nam je kazao, svojim drugovima partizanima u borbi protiv fašizma i okupatora se priključio kao maloljetnik.

"U to vrijeme vladalo je drugarstvo. U mojoj četi nije bilo bitno kako se ko zove. Svi smo bili drugovi i jako je bitno da se obilježava ovaj izuzetno značajan datum. Danas je to sve dosta drugačije. U ono vrijeme niko ništa nije smio uzeti bez pitanja. Krađa nije bilo, jer je glava 'letjela' za takve stvari. Danas, ljudi na očigled svih kradu", priča nam Fejzić.

Na naš upit kako danas živi, odgovorio je: "Znate kako, ja sam patio, pa sam dobro živio, a sad opet patim. Penzije su sve manje, a svakim mjesec strepim da li će i biti isplaćenja zbog cjelokupnog stanja u državi. Naravno, ima i onih kojima je lijepo, a to su naši političari koji primaju po sedam, osam hiljada KM mjesečno".

"Tito dragi, da ti je samo na 24 sata doći među žive pa da vidiš šta tajkuni rade", kaže Fejzić dodavši da se i danas protiv fašizma svi zajednički moramo boriti.