Zenica
16

Dan pobjede nad fašizmom: Nacionalisti i danas žele dijeliti narod u BiH

Piše: E. M.
Polaganje cvijeća na spomen-obilježju Papirna (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U organizaciji Gradskog odbora antifašista i boraca Narodno oslobodilačkog rata Zenice, danas je na spomen-obilježju Papirna nekolicina građana obilježila Dan pobjede nad fašizmom, uz poruke da on i danas živi u drugom obliku.

Blizu 30 građana Zenice, među kojima su bili srednjoškolci Industrijske škole u Zenici, danas je prisustvovalo obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom.

Predsjednik Gradskog odbora antifašista i boraca NOR-a Zenice Rašid Isaković je u svom obraćanju prisutnima kazao kako nacionalisti i šovinisti i danas nastavljaju dijeliti Bosnu i Hercegovinu.

"Nacionalisti i šovinisti nastavljaju dijeliti našu BiH i svađaju njene narode, pozivaju na mržnju i netrpeljivost. Tako nakon toliko godina od Drugog svjetskog rata i više od 20 godina nakon posljednjeg rata ima gradova u kojima neke ulice nose nazive zločinaca iz Drugog svjetskog rata. Danas imamo primjera i dvije škole pod jednim krovom. Zar to nije direktno nastojanje podjele naroda", izjavio je Isaković.

Dodao je da nacionalistima i šovinistima nije bitna nacionalnost koliko stvaranje mržnje prema drugima i drugačijima.

"Kod mladih ljudi treba razvijati osjećaj antifašističkih ideja, demokratije i progresivnog usmjeravanja, što će biti prožeto istinskom težnjom za mir i prosperitet za bolju budućnost za sve građane BiH", dodao je Isaković.

Obilježavanjem Dana pobjede nad fašizmom grupa Zeničana odala je dužno poštovanje prema svim antifašistima koji su za tu pobjedu dali živote i pokazali da u Zenici još uvijek živi ideja antifašizma koja je bila i jedina ideja u vođenju NOB-a.