{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dan panike i šoka: Godišnjica Jašarevićeve pucnjave na Ambasadu SAD-a

28.10.2014. u 09:22
129
126
Dan panike i šoka: Godišnjica Jašarevićeve pucnjave na Ambasadu SAD-a
129
Na današnji dan 2011. godine Sarajevo, ali i cijelu BiH i regiju, šokirala je pucnjava na Američku ambasadu. U prvi mah građani koji žive ili rade u blizini Ambasade bili su zbunjeni i preplašeni. Panika, šok, novjerica..., a onda je postalo sve jasnije. Mediji su počeli objavljivati informacije kako se radi o terorističkom napadu i kako "pripadnik vehabijskog pokreta" puca po Ambasadi SAD-a.
Vijest o teroritičkom činu u Sarajevu poput munje se pronijela svjetskim medijima. Bila je to još jednom slika ružne strane BiH koju niko osim usijanih glava poput Jašarevića tada nije htio.

Jašarević, porijeklom iz Novog Pazara u Srbiji, je u 15:35 sati pucao iz kalašnjikova, a nakon polusatne drame je pogođen hicem iz snajperske puške, nakon što su područje Marijin Dvora i Kampusa Univerziteta u Sarajevu okupirali pripadnici policijskih struktura u BiH. Velike materijalne štete po zgradu Ambasade nije bilo, nažalost Jašarević je u napadu teško ranio Mirsada Velića, pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Ono što je uslijedilo nakon toga su analize, stavovi, mučno objašnjavanje i dokazivanje svijetu da BiH nije zemlja koja podstiče i blagonaklono gleda na terorizam, da muslimani u BiH nisu teroristi, da građani BiH ne žele takvo što u svojoj državi..., a onda i dugotrajno suđenje Jašaraviću.

Koliko je to što je uradio bilo pogrešno, nakon nekog vremena je shvatio i sam Jašarević. Na početku je odbijao sarađivati sa Tužilaštvom i Sudom BiH, govorio je da ne priznaje te institucije, a onda preokret.

Obraćajući se Apelacionom vijeću Suda BiH prošle godine, Jašarević je za pucanje na Ambasadu SAD rekao da je riječ o "nevjerovatno glupom, opasnom i tužnom činu", te da se tokom boravka u pritvoru "probudio i pokajao zbog učinjenog".

On je rekao da je pucao na Ambasadu SAD, jer je vjerovao da će to biti "protest za koji će se čuti u svijetu, a kojim će se ukazati na patnje muslimana u svijetu".

"Bolje je da sam mislio na svoju ženu i dijete, a ne na Afganistan za koji ne znam ni gdje se nalazi na karti", rekao je Jašarević.

A potom je tražio:

"Molim Sud da mi izrekne presudu u skladu sa mojom mladošću, jer sam bio zbunjeni mladić koji nije pripadao nikakvoj organizaciji, te da niko nije izgubio život na taj tužni dan", rekao je Jašarević.

Prošle godine u novembru Apelaciono vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH izreklo je pravosnažnu presudu Mevlidu Jašareviću od 15 godina zatvora. Jašarević je osuđen za krivično djelo terorizm.

Apelaciono vijeće Suda BiH tada je obrazložilo kako smatra da će izrečena kazna zadovoljiti generalnu prevenciju, odnosno poslati jasnu poruku, domaćoj i međunarodnoj javnosti, da su država BiH i njene institucije u stanju zaštiti svoje građane i boriti se protiv terorizma kao i da će odgovarati svako ko učini slično krivično djelo.

Tužilaštvo je bilo zadovoljno presudom, Sud poslao poruku svima kojima bi na pamet palo da pokušaju nešto slično, za svoj nepromišljeni i suludi potez na gubitku je samo Jašarević koji trune u zatvoru, umjesto da bude uz svoju djecu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: