14. februar
45

Dan oslobođenja Mostara posmatra se dvojako: Za jedne pobjeda, za druge zločin

Piše: R. D.
Partizansko spomen-groblje (Foto: R. D./Klix.ba)
Partizansko spomen-groblje (Foto: R. D./Klix.ba)
Današnji dan u gradu na Neretvi obilježava se kao Dan oslobođenja Mostara. Četrnaestog februara 1945. jedinice jugoslavenske armije slomile su osovinsku odbranu u Širokom Brijegu i Nevesinju te oslobodile Mostar.

Kao i mnogi drugi datumi i ovaj se doživljava i obilježava dvojako. Jedni ga vide kao dan oslobođenja, drugi pak kao dan zločina počinjenog nad hercegovačkim fratrima.

Husein Oručević, politiolog i aktivista, smatra kako nam je danas, kao nikada do sada, potreban novi "14. februar".

"Onaj iz davne 1945. godine Mostar je svrstao među velike i značajne pobjede koje su se tih mjeseci premještale Evropom, širile radost, život i nadu. Bili smo rame uz rame s onima koji su stvarali Novi svijet i nismo propustili da nakon tog Velikog rata napravimo civilizacijski skok. Žudili smo za svijetom i postali smo svijet. Danas sanjamo o civilizaciji, za skokove u bolji svijet nemamo volje, ljudi su umorni od beznađa, mladost napušta postojbinu. Trebaju nam nove pobjede, treba nam čvrsta volja i zelena nada, treba nam naš 14. februar", kazao je Oručević.

Milan Jovičić, intelektualac i privrednik, kaže kako njemu, čovjeku iz nekih sretnijih vremena, koji i dalje baštini te vrijednosti, današnje vrijeme izgleda čudno i neshvatljivo.

"Proslava Mostara i Dan oslobođenja nisu više ono što su nekad bili. Mi smo pogazili sve vrijednosti onih dobrih vremena. Danas kad treba odati počast onima koji su dali svoje živote za slobodu i otići na Partizansko groblje, bude vam nelagodno. Ovaj dan više ne doživljavam s onim osjećanjem i ljepotom kao nekad", kaže Jovičić.

Nastavlja kako su ti osjećaji posebno intezivni jer je "Mostar danas crna rupa u našoj državi, grad bez izbora koji tavori u žabokrečini".

"Činjenica je da kod nas fašizam nije pobijeđen, posebno u ovom gradu. Kad pogledate imena nekih ulica, ponašanja, usklike, huliganske napade... Iznad svega toga danas je nacionalizam, a kažu da je iza svega što se desilo u nedavnoj prošlosti individualna odgovornost. Možda jeste individualna odgovornost, ali je nastupila kolektivna mržnja, narodi se mrze i to se ne može osporiti", zaključuje Jovičić naglašavajući da su posebno oslabile antifašističke snage.

Dan oslobođenja Mostara obilježava se nizom manifestacija u različitim dijelovima grada, a od 11. do 16. februara, ovim povodom, traju Dani antifašizma u Mostaru.