Cvijeće i prigodan govor
106

Dan nezavisnosti u Zenici: Moramo vratiti vjeru u institucije svoje države

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Prigodnim govorom i polaganjem cvijeća Dan nezavisnosti je obilježen na spomen-obilježjima “Papirna” i “Kameni spavač” u Zenici, a sa okupljanja su poslane jasne poruke da Bosne i Hercegovine ima i da će je biti po cijenu života.

Predstavnici Zeničko-dobojskog kantona, Grada Zenice, antifašističkih udruženja te političkih partija i stranaka danas su na spomen-obilježja postavili cvijeće i odali počast svima koji su dali svoje živote za državu Bosnu i Hercegovinu. Nakon događaja na “Papirnoj”, predstavnici kantona i Grada Zenice te boračkih udruženja obratili su se okupljenim građanima.

Alija Redžić, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan”, je kazao da se ne smije zaboraviti i da se na mlade generacije mora prenositi da je dio srpskog naroda i Srbija direktno izvršula agresiju na BiH.

"Četiri godine smo plaćali ceh i kada smo trebali u potpunosti očistiti državu od fašizma, Međunarodna zajednica nas je prisilila na Ustavno rješenje koje nema nigdje na svijetu. Žalosno je, ali Bošnjaci ja vas pozivam, jer borba za državu nije završena. Pozivam vas na jedinstvo bez obzira na političke razlike", kazao je Redžić.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je kazao da su se građani prije 28 godina opredijelili za nezavisnu i samostalnu državu BiH, ali da je žalosno što se praznik ne obilježava na području cijele države.

“Problem je što moramo vratiti vjeru u institucije svoje države. Zbog toga su i borci i penzioneri i mnogi građani nezadovoljni. Moramo imati više pravda i poštenja prema građanima. Ne bori se za državu ako se stavi Cvijet Srebrenice na rever. Za državu se bori radom, poštenjem, kulturom i borbom za bolji život građana”, kazao je Kasumović.

Građanima se kratko obratio i predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić koji je kazao da se BiH treba čuvati kao zjenica oka jer je krvavo stečena nezavisnost i sloboda koju danas svi u državi imaju.