Na glavnom trgu
20

Dan nezavisnosti BiH u Zenici obilježen svečanim defileom i polaganjem cvijeća

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Zenici je obilježen svečanim defileom i polaganjem cvijeća predstavnika Vlade ZDK, Grada Zenica i drugih na spomen-obilježjima Papirna i Kameni spavač.

Na spomen-obilježju Kameni spavač jutros su tradicionalno cvijeće položili predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Skupštine kantona, a prisutnima se obratio i predsjedavajući Ćazim Huskić koji je poručio da put nezavisne BiH mora biti ka Evropskoj uniji.

"Ključno je da nikada u životu ne zaboravimo ljude koji su tog dana skupili hrabrosti da izađu na referendum i da daju glas za državu Bosnu i Hercegovinu. Mi kao Bošnjaci koji nemamo rezervnu državu trebamo znati i cijeniti koji su to ljudi u BiH. Treba da težimo EU integracijama kako bi država i njeni građani bili sigurniji i sretniji u budućnosti", poručio je između ostalog Huskić.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović građanima se obratio na spomen-obilježju Papirna gdje je naglasio da BiH nije na prodaju.

"Skoro stopostotna većina opredijelila se za suverenu državu, ali ta borba nažalost još traje. Molim građane i omladinu da ne posustanemo jer je mnogo žrtava bilo nakon naše nezavisnosti. Međutim, sile zla, fašizma koje su u ovoj državi, žele da se prepadnemo. Kada nismo poklekli 1992. godine kada smo odbranili našu državu, takvi trebamo ostati i danas. Od političara, svi moramo biti jasni i glasni. Niko interese naše države i prolivene krvi ne smije prodavati", kazao je Kasumović te dodao:

"Ja na sve načine pokazujem da smo ovdje svi jednaki i mi iz Zenice moramo pokazivati kakva država treba da bude. Ostanimo svoji i na svom."

U svečanom defileu učestvovala su javna preduzeća, istaknuti pojedinci, sportisti, građani i drugi, a na robnoj kući podignuta je i državna zastava dimenzija 10x5 metara, a potom je upriličen i prigodan program.