BiH
31

FOTO / Dan nezavisnosti BiH obilježen i u Egiptu

Klix.ba
Prvog marta 2013. godine, članovi Asocijacije studenata Bosne i Hercegovine u Egiptu su povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine organizovali međunarodnu manifestaciju. Manifestacija je održana u glavnom gradu Egipta Kairu, gradskom naselju Mukattam.

U prisustvu brojnih gostiju, od diplomatskog kora ambasade BiH u Egiptu, ambasadora Turske i njegovog zamjenika, diplomatska delegacija Azerbejdžana, Makedonije, te predstavnika diplomatskog kora Kosova u Egiptu. Pored diplomatskih zvanica skupu su prisustvovali i ugledni egipćani koji su svojim radom i djelom vezani za Bosnu i Hercegovinu. Među gostima je najviše bilo pripadnika studentske popuacije - iz 11 različitih zemalja. Bili su tu studenti iz Crne Gore, Bugarske, Albanije, Turske, Egipta, Sirije, Ekvadora, Tajlanda, Malezije, Indonezije i Nigerije.

Na samom početku intonirana je bosanska himna, te je Kenan Ćosić, student četvrte godine El-Azharovog Fakulteta arapskog jezika, proučio odlomak iz Kur'ana. Nakon toga prisutni gosti su imali priliku pogledazi videoprezentaciju Bosne i Hercegovine. Uslijedilo je i obraćanje Hasiba Hadžića, predsjednika Asocijacije studenata BiH u Egiptu. Izrazio je dobrodošlicu gostima, te naglasio važnost ovog historijskog dana. Moderator manifestacije je bio Kapo Abdullah, student na magistarskim studijima na El-Azhar Univerzitetu.
Prigodne govore su održali profesor na Kairskom univerzitetu dr. Muhammed Sejjid ed-Dusuki, ambasador Turske u Egiptu Ibrahim Gazale, poznati egipatski umjetnik Hasan Šaravi, avanturista koji je učestvovao na Maršu mira Nezuk-Potočari 2011...

Publici je predstavljen i prvi broj lista Asocijacije studenata Bosne i Hercegovine u Egiptu na arapskom jeziku. Prisutni su imali priliku i uživati u izložbi knjiga bosanskohercegovačkih autora na arapskom jeziku, fotoizložbi marša Mira Nezuk-Srebrenica koju su napravili Egipćani koji su na njemu učestvovali.

Veoma lijepo i ugodno iznenađenje su bili kolači iz bosanske kuhinje, te bosanska kahva koje je spremila studentica Naila Duraković.

Članovi Asocijacije studenata BiH u Egiptu poručili su da svojim angažmanom i za ovaj dan žele da se prisjete Dana nezavisnosti naše domovine i da će se to i dalje obilježavati, kao i svaki važniji datum.