Važnost prevencije
135

Dan narcisa u Mostaru: Mogućnost izlječenja raka otkrivenog na vrijeme veća od 95 posto

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Udruga Novi Pogled u Mostaru je tradicionalno organizovala manifestaciju "Dan Narcisa", spoj humanitarne akcije i javno zdravstvene kampanje pod sloganom "Jedan narcis - jedan život" u cilju podizanja svijesti o prevenciji i rano otkrivanju karcinoma dojke.

Ovogodišnju manifestaciju na platou ispred Mepas Malla podjelom prvog cvijeta narcisa, otvorenom je proglasiti predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač.

Predsjednica Udruge Novi Pogled Maja Memić je naglasila da dijeljenjem narcisa podižu svijest o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

"Posebno želimo potaknuti na razmišljanje i djelovanje kada su u pitanju preventivni pregledi, jer je mogućnost izlječenja raka otkrivenog na vrijeme veća od 95 posto", kazala je Memić.

Dan narcisa posvećen je informiranju javnosti, s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i posljedično smanjenja smrtnosti, brige o vlastitom zdravlju, kao i pružanje podrške oboljelim ženama od raka dojke.