Tradicionalni događaj
96

Dan narcisa: Članice Bisera u Goraždu ukazale na porast broja oboljelih od karcinoma dojke

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
Tradicionalno, Udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja "Biser" u Goraždu je organiziralo akciju Dan narcisa. Članice Bisera su prikupljale novčane priloge od građana, dijeleći cvijet koji simbolizira život te brošure sa informacijama o prevenciji karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja.

Simbolična akcija je doprinos podizanju svijesti, prvenstveno kod žena da redovno vrše preglede i samopreglede što je izuzetno važno, jer kod karcinoma dojke rano otkrivanje znači izliječenje.

"Radimo istim intenzitetom i nastojimo podizati svijet jer nažalost svake godine imamo porast oboljelih i starosna granica se pomjera na dolje. Moramo istim tempom motivisati žene, ali i muškarce da idu redovno na preglede. Mi imamo rezultate samo pregledanih žena i taj karcinom može biti i u većem porastu jer nemamo skrining odnosno godišnje kontrole svih građana, već samo po sistematskim pregledima ili ako žene same zatraže da idu na preglede", naglasila je Mersiha Pecikoza, predsjednica Skupštine udruženja "Biser".

Dodala je da će tokom godine organizovati edukativna predavanja za učenike srednjih škola i devetih razreda osnovnih škola gdje će se ukazati na važnost prevencije karcinoma dojke, ali i drugih malignih oboljenja.