BiH
227

FOTO / Dan kada je Gavrilo Princip ubio Franca Ferdinanda i najavio početak rata

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Na ovaj dan prije 99 godina Sarajevo je ušlo u historiju svijeta. Pripadnik organizacije "Mlada Bosna" Gavrilo Princip ubio je austrougarskog prestolonasljednika i nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Ovaj čin bio je okidač za početak Prvog svjetskog rata.

BiH je bila u sastavu Austro-Ugarske monarhije, kao i zemlje regije. Ni to što smo imali prvi tramvaj, niti građevine izgrađene u tadašnjem evropskom stilu nisu pomogle da narod bude zadovoljan. Nezadovoljni mladi građani okupili su se u organizaciju "Mlada Bosna" i godinama kovali plan kako putem buna, ustanaka i oružanih atentata zbaciti austrougarsku vlast u BiH.

U atentatu je učestvovalo sedam osoba raspoređenih po maršruti od polja gdje su se održavale vježbe do Gradske vijećnice, Mehmed Mehmedbašić, Vasa Čubrilović, Nedeljko Čabrinović, koji je bacio bombu na povorku, ali je prestolonasljednik bombu odgurnuo s krova te je ona pala na sljedeći automobil u koloni, Cvetko Popović, Danilo Ilić, Trifko Grabež i Gavrilo Princip.

Dok su građani razdragano pozdravljali kolonu crnih sjajnih automobila iz kojih su im mahali Franc i Sofija dok su se vozili prema Vijećnici, gdje su se trebali sresti s gradonačelnikom Fehimom Čurčićem, Čabrinović je bacio bombu koja nije povrijedila ni Franza ni Sofiju. No, drugi pokušaj atentata bio je uspješan.

Iz mase se izdvojio Gavrilo Princip, koji je zapucao prema automobilu. Prvi metak bio je koban za Franza, drugi za njegovu trudnu suprugu Sofiju, koja je slučajno nastradala, jer je plan bio ubiti generala Oskara Potioreka.

Svi atentatori su uhvaćeni i suđeno im je u periodu od 12. do 28. oktobra 1914. godine.

No, ubistvo austrougarskog prestolonasljednika poslužilo je Austro-Ugarskoj da optuži Srbiju i započeo je rat koji je poprimio svjetske razmjere. Monarhija je 28. jula 1914. godine objavila rat Srbiji.

Navodne riječi Franje Josipa nakon potpisivanja mobilizacije su bile: "Ja sam sve uradio najbolje što sam mogao, ali sada je sve gotovo". Ubrzo potom Rusija objavljuje rat Austro-Ugarskoj, a Njemačka Rusiji i Francuskoj, čime počinje Prvi svjetski rat, koji je okončan 11. novembra 1918. godine.

Posljedice rata bile su više od 40 miliona žrtava.

Na mjestu gdje je atentator Gavrilo stajao u asfaltu su utisnute stope veličine njegovog stopala, koje su nestale nakon posljednjeg rata u BiH. Most kod kojeg se sve odigralo godinama je nosio ime po Principu, a danas se, kao i nekada ranije, zove Latinska ćuprija.

Muzej posvećen atentatorima, nazvan "Mlada Bosna", danas se zove Muzej Sarajevo 1878.-1918.