BiH
36

Dan džamija: U Gacku su od Dejtona do danas dvije džamije dva puta obnavljane

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Delegacija Islamske zajednice s područja Mostarskog muftijstva, predvođena muftijom Seid ef. Smajkićem, danas je, u povodu Dana džamija, posjetila džamije na području općine Gacko.

U ovom malom hercegovačkom gradiću obnovljeno su tri od šest porušenih džamija. Zanimljivo je da su dvije od njih obnavljane dva puta nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Džamija Husein kapetana u Ključu je, nakon obnove, minirana u septembru 2001. godine, a ponovo obnovljena 2005. 

Džamija u Fazlagića kuli spaljena 8.12. 2008. godine, na Kurban bajram. Svečano je otvorena 8. augusta 2009. Ovo je jedinstven slučaj u Bosni i Hercegovini kojem nema sličnog.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Enis Tanović naglasio je kako se takav slučaj može možda pronaći još samo u Palestini.

"Isto kao što nam je dužnost da ne zaboravimo Srebrenicu, holokaust nad Jeverejima, naša je obaveza da ne zaboravimo i naše porušene džamije", kazao je Tanović.

Osim džamija, delagacija se obišla i ruševine stare kule Sandalja Hranića najpoznatijeg srednjovjekovnog vladara Hercegovine, koja je prepuštena zubu vremena i kolektivnoj nebrizi. 

 Glavni imam Medžlisa IZ Gacko Sadet ef. Bilalić upoznao je goste sa teškim historijskim okolnostima kroz koje je prolazila Islamska zajednica i Bošnjaci ovog kraja.

"Nažalost, u posljednjem ratu bili smo ostali bez igdje ičega. Nakon rata vršene su sve moguće opstrukcije, od napada, do miniranja puteva, gdje su povratnici gubili živote, bili ranjavani. Međutim, mi smo uporno, često i usamljeni, ustrajavali u našoj misiji", ocijenio je ef. Bilalić.

Gosti i zvanice tokom posjete vjerskim objektima zadržali su se u i mjestu Cernica, koje je nekad bilo kadiluk sa pravom čaršijim, popločanim ulicama, medresama, hamamima, šadrvanima, kovačnicom novca, a u kojem danas nema nikog. Potomci raseljenih Bošnjaka prošle godine počeli su obnovu mekteba u ovom selu, kako bi sačuvali uspomene na njihove slavne pretke. O historijatu Cernice i aktivnostima koje vode, goste je upoznao Dubrovčanin Fehim Vukotić, čiji su preci davno odselili iz ovog kraja.

Tokom susreta, povratnici u Gacko nisu zaboravili napomenuti kako su u ovom kraju rođeni djedovi poznatih ličnosti, djedovi oskarovca Danisa Tanovića, kapitena bosanskohercegovačke fudbalske reprezentacije Emira Spahića i djed najboljeg BiH fudbalera Edina Džeke.

Muftija Smajkić nije propustio priliku da i ovog puta ohrabri povratnike u namjeri da ustraju na očuvanju vjerskog i kulturnog identiteta na njihovim vjekovnim ognjištima. Muftija je evocirao uspomene na vrijeme prije agresije na Bosnu i Hercegovinu koje Islamskoj zajednici nije bilo nimalo naklonjeno te na procese koji su tekli na planu obnove vjerske infrastrukture u Gacku.

"Želim da vjerujem da je kraj našim progonima, jer smo dokazali vitalnost i odlučnost ne samo u Gacku, već i na cijelom prostoru istočne Hercegovine", poručio je muftija Smajkić, obraćajući se prisutnima. 

Ni ova posjeta nije mogla proći bez incidenata. Naime, neposredno pored sjedišta Medžlisa Islamske zajednice Gacko, dok su gosti boravili u zgradi, iz obližnjeg kafića puštene su provokativne nacionalističke pjesme iz vremena agresije na BiH, poput pjesme "Ne volim te Alija zato što si balija", "Odnijela ti Drina sto mudžahedina".