Partizansko groblje
225

Dan državnosti u Mostaru: Često napadana, ali uvijek odbranjena

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
U sklopu obilježavanja Dana državnosti u gradu na Neretvi brojne delegacije i građani Mostara posjetili su Partizansko spomen groblje, položile cvijeće te istakle historijski značaj ovog datuma, ali i njegove vrijednosti danas.
Među brojnim delegacijama cvijeće su položili i zastupnik Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH Edin Mušić, ministrica obrazovanja i nauke FBiH Elvira Dilberović i predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago.

Mušić je ovom prilikom kazao da ovaj dan predstavlja jedan od najvažnijih u historiji Bosne i Hercegovine te da je ono učinjeno u Mrkonjić Gradu 1943. godine je prevažno u opstojnosti države.

"Obilježavanje ovog datuma za nas predstavlja čast i obavezu. Posmatrano kroz historiju često je napadano na državnost Bosne i Hercegovine međutim ona je uvijek odolijevala zahvaljujući ljudima koji je istinski doživljavaju svojom", kazao je Edin Mušić.

Partizansko groblje je u očekivanju današnjeg praznika ponovo bilo na meti vandala. O tome je danas govorio i Sead Đulić, predsjednik SUBNOR-a BiH. Đulić je kazao i kako se današnji praznik u našoj zemlji samo deklarativno obilježava.

"Napad na Partizansko groblje ovog vikenda je čisti teroritički čin i mi zahtjevamo od državnih sigurnosnih agencija uključivanje. Mi MUP-u HNK ne vjerujemo jer imamo saznanja da pojedini ljudi iz tih struktura učestvuju u svemu ovome", kazao je Đulić.

Poslije posjete Partizanskom groblju delegacije će obići i mostarske Šehitluke, a u Narodnom pozorištu organizirat će se svečana akademija.