"Teroristi apokalipse"
456

Uoči Dana državnosti BiH huligani ponovo skrnavili Partizansko groblje u Mostaru

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
U vikendu koji prethodi 25. novembru Danu Državnosti Bosne i Hercegovine Mostarci su primjetili nova oštećivanja Partizanskog spomen-groblja. Antifaštisti su ovaj čin okarakterisali kao teroristički.
I zaista dan prije godišnjice prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu naša ekipa je na Partizanskom groblju pronašla dokaze novih skrnavljenja ovog vrijednog i zaštićenog spomenika kulture. Nekoliko "kamenih cvjetova" polomljeno je i isčupano što dodatno doprinosi otužnom izgledu spomenika koji je ponovo zapušten i bez stalne brige.

Posljednja dešavanja prokomentarisali su iz Udruženja antifaštista i boraca Narodno oslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar kazavši da se desilo ponovo, po ko zna koji put. Opet isti rukopis koji pamtimo još od marta 1992. godine i prvog nasrtaja na Partizansko spomen groblje u Mostaru.

"I uvijek konstatacija da je to djelo neodgovorne grupe maloljetnih huligana. I nikad nema otkrivenih, privedenih, sankcionisanih. Godinama šutnja svih koji bi građanima trebali dati odgovore na brojna pitanja koja u vezi sa ovim događanjima imaju. Međutim, i građansko strpljenje ima granice. Partizansko spomen groblje je Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a 25. novembar Dan državnosti, dakle državni praznik. Partizansko spomen groblje je napadnuto i devastirano uoči Dana državnosti Bosne i Hercegovine i najavljene mu posjete tim povodom", navode.

Dodaju kako je napad na Partizansko spomen groblje ovim povodom napad na Bosnu i Hercegovinu, a napad na državu na ovakav način je teroristički čin.

"Zato tražimo od svih državnih agencija i organa da se uključe u rasvjetljavanje ovog terorističkog čina i pravdi privedu izvršioce, ali i inspiratore i podstrekače kontinuiranog atakovanja na državu, unošenja nesigurnosti među građane i podstrekavanje nacionalne mržnje. Mi antifašisti Mostara nemamo više strpljenja za život u nesigurnosti, za kontinuirane laži i obmane. Mi sigurnosnim organima HNK ne vjerujemo, jer ne djeluju, te nedjelovanjem postaju saučesnici. Ne preostaje nam ništa drugo no da se samoorganizujemo i stavimo u funkciju odbrane Bosne i Hercegovine, kad to neće oni koje plaćamo da nam obezbijede siguran život i zaštitu, kako pojedinačne, tako i zajedničke imovine", stoji u reagovanju.

Dodaju da ako budu prisiljeni da će to uraditi, a za posljedice će odgovarati oni koji, već desetljećima, urušavaju našu domovinu.

"Odbrana države od terorizma, od koga god dolazio, je čin najvećeg patriotizma. Mi ih se ne bojimo. Smrt fašizmu- sloboda narodu", zaključili su iz UABNOR-a Mostar reagovanje naslovljeno s "Teroristi apokalipse".

U sklopu obilježavanja Dana državnosti BiH u Mostaru u ponedjeljak u 11 sati organizirat će se posjeta Partizanskom groblju.

Partizansko spomen groblje prije godinu i po dana svečano je otvoreno i vraćeno, kako je tada kazano, građanima Mostara. Njegovo današnje stanje daleko je lošije, već dugo nema zaštitarske službe, video nadzora...