Brojni gosti
19

Dan državnosti Srbije obilježen u Mostaru: Jačati saradnju sa BiH

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Povodom obilježavanja Sretenja – Dana državnosti Srbije, konzul-žeran Republike Srbije u Mostaru Marija Bakoč, organizirala je svečani prijem u Vladikinom dvoru u Mostaru, okupivši brojne dužnosnike iz političkog, društvenoj i javnog života.

Zahvalivši se okupljenim gostima je ukazala na značaj ovog datuma za srpski narod, te naglasila kako će Srbija i dalje jačati saradnju s Bosnom i Hercegovinom.

'''Ovaj datum je jedan od najbitnijih u historiji savremene Srbije. Dan Državnosti i Dan ustavnosti Srbije'', kazala je srbijanska konzulica u Mostaru.

"Srbija je zemlja burne historije, smještena na raskršću većih puteva na kojima su preplitali interesi mnogih velikih sila'", rekla je te dodala kako je "ta zemlja danas vodeći se načelima i idealima slobode, ravnopravnosti, napretka i razvoja svih opredijeljena za poštivanje međunarodnog prava i načela Ujedinjenih nacija, suvremene jednakosti i teritorijalnog integriteta".

''Republika Srbija, Vlada Republike Srbije, kao i Generalni konzulat u Mostaru će i ubuduće biti posvećeni jačanju ekonomske, kulturne, znanstvene i sportske saradnje Republike Srbije i Bosne i Hercegovine u korist svih građana naše dvije zemlje'', kazala je između ostalog konzul-žeran Srbije Marija Bakoč.

Naglasila je kako o tome najbolje svjedoči, nedavna posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednika Vlade Srbije Mostaru, Drvaru i drugim bh. gradovima.

Također je podsjetila kako je Srbija u proteklom razdoblju ulagala u značajne investicijske i druge projekte u Bosnu i Hercegovini.

Program obilježavanja Dana državnosti uz prisustvo brojnih gostiju i uzvanika svojim nastupom su obogatili slavni srpski glumac iz Beograda Srđan Karanović i etno skupina iz Nevesinja.