|

Dan civilne zaštite BiH: Fokusirati se na prevenciju katastrofa

Dan civilne zaštite BiH: Fokusirati se na prevenciju katastrofa
46
F
FENA
3.3.2017. u 12:37
6
komentara
46

dijeljenja
1/8 Foto: FENA
2/8 Foto: FENA
3/8 Foto: FENA
4/8 Foto: FENA
5/8 Foto: FENA
6/8 Foto: FENA
7/8 Foto: FENA
8/8 Foto: FENA
Svečanim prijemom na kojem su zaslužnim pojedincima i organizacijama uručena priznanja za doprinos u oblasti zaštite i spašavanja danas je u Sarajevu, u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH, obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite, zaštite i spašavanja BiH.
Ministar sigurnosti Dragan Mektić je, čestitajući pripadnicima civilne zaštite ovaj dan, izrazio zadovoljstvo što se daje sve veći značaj civilnoj zaštiti, prije svega u smislu prevencije, a poslije u otklanjanju posljedica katastrofa. Istaknuo je da pripadnici Civilne zaštite rade veoma častan posao.

"Pozivam vas i molim da kad god možete, svuda i na svakom mjestu u okviru svoje profesije i svog posla, zaštitite građane, pomognete im bez obzira na to ko su, šta su, bez obzira na bilo koju pripadnost i opredjeljenje", poručio je ministar Mektić, ističući da je ljudski život najvredniji.

Po njegovim riječima, u BiH se svakim danom daje sve više pažnje civilnoj zaštiti.

"Mi smo područje koje je sklono određenoj vrsti katastrofa. Mislim da se, prije svega, trebamo, koliko je god moguće više fokusirati na prevenciju, da suzbijamo uzroke koji mogu dovesti do katastrofa", istakao je.

Zahvalio je pripadnicima civilne zaštite za sve što su učinili i što čine na zaštiti i spašavanju, pozvavši ih da "ostanu i dalje u toj funkciji".

Najavio je da, kao rezultat nastojanja da se uspostavi što bolja i funkcionalnija civilna zaštita, spremaju veliku vježbu, zajedno s NATO-om, koja bi trebala biti održana krajem septembra.

Tokom prijema pročitan je proglas generalnog sekretara Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu (ICDO) Vladimira Kuvšinova u kojem se, između ostalog, navodi da civilna zaštita mora postati suštinski element sigurnosti svake zemlje.

"Bez tehnički opremljenih i profesionalno obučenih službi civilne zaštite nije moguće osigurati normalno funkcioniranje bilo koje države i garantirati sigurne uslove života za njeno stanovništvo", poručio je Kuvšinov.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...