Solidarnost
149

Dan bijelih traka u Mostaru: Preživjeli smo sličan fašizam kao Prijedor

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Obilježavanje Dana bijelih traka u Mostaru i ove godine su organizirali Udruženje građana Brankovac i Muzej žrtava rata i genocida. Na Fejićevoj ulici brojni Mostarci poistovjetili su se sa sudbinom Prijedorčana u tim teškim ratnim danima.

Samir Sejdihović, član Upravnog odbora UG Brankovac, kazao je kako je na današnji datum najvažnije raditi na edukaciji djece da se takvi zločini nikad ne ponove. Djeca iz IV Osnovne škole obišla su muzej te se upoznala o dešavanjima iz Prijedora prije 27 godina.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Važno je istaći kako je u jednom selu kod Prijedora stradala i cijela porodica Matanović, a među njima i jedan svećenik. U cijelom Prijedoru stradalo je skoro četiri hiljade ljudi, od toga 102 djece, a tu je pronađena i najveća masovna grobnica Tomašica", izjavio je Sejdinović.

Kazao je i kako se dešavanja iz Prijedora mogu porediti s onim što je Mostar preživio 9. maja 1993. godine kad je počela agresija HVO-a i HV-a i kad je na tzv. "Krugovalnoj radiopostaji Mostar" dat proglas Veselka Čerkeza i Zlate Brbor da Bošnjaci treba da izvjese bijele zastave na svoje balkone i prozore.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Potom su odvođeni u brojne logore te možemo kazati kako je Mostar preživio sličan, a možda i gori fašizam", zaključio je Sejdihović.