BiH
0

Dan Banje Luke: Položeno cvijeće na spomenik palim borcima NOR-a

Piše: G. D.
(Foto: Klix.ba)
Banja Luka danas obilježava 22. april, dan kada je prije 70 godina oslobođena u Drugom svjetskom ratu. Obilježavanje Dana Grada počelo je prijemom delegacija prijateljskih i partnerskih gradova u kabinetu gradonačelnika Banje Luke Slobodana Gavranovića.

Dan Grada bit će obilježen brojnim manifestacijama koje se realizuju u saradnji sa gradskim organizacijama, sportskim i ustanovama kulture, te nevladinim udruženjima. Povodom Dana grada bit će položeni vijenci na Spomen-kosturnicu na Novom groblju, na spomenik palim borcima na Banj-brdu, na groblju Sveti Pantelija, na spomenik žrtvama logora Jasenovac i spomen-obilježje “12 beba”.

Predstavnici Grada, Vlade RS, predsjednika RS, Narodne skupštine RS i boračkih organizacija položili su vijence na spomenik palim borcima Narodnooslobodilačkog rata u centru Banje Luke.

Skupština Grada donijela je odluku da nagrada "Ključ Grada Banja Luka" sa poveljom "Počasni građanin grada Banje Luke" bude uručena prvom teniseru svijeta Novaku Đokoviću, kao poseban vid priznanja za humana djela.

Nagrada "Zlatni grb Grada Banja Luka" bit će uručena Gradskoj organizaciji Crvenog krsta Banja Luka za doprinos u humanitarnom radu i saradnji sa drugim organizacijama.

Plaketu Grada dobit će muzičar Momir Nikić, Udruženje porodica sa četvero i više djece "Četiri plus", dugogodišnji radijski spiker i urednik Milan Hajduković, privrednik Marinko Umičević i Udruženje Mozaik prijateljstva.

Nagrade Grad Banja Luka mladima bit će uručene atletičarki Vladani Gavranović i inovatoru Radošu Budiši.