Simbolika
257

Dan ašure obilježen i u Goraždu: Prilika za obnavljanje razorenog društva i zbližavanju ljudi

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Vjernici u BIH i širom svijeta obilježavaju dan ašure, a u tradicijama monoteističkih religija simbolika ovog praznika vezuje se uz Božijeg poslanika Nuha a.s. Dan ašure obilježen je i u Goraždu gdje su članovi Asocijacije mladih Medžlisa Islamske zajednice uz podršku Asocijacije žena najprije danima spremali, a potom ašuru dijelili prolaznicima na mostu Alije Izetbegovića.

Ismail ef. Ćulov, predsjednik Asocijacije mladih, podsjeća da je dan ašure u islamskoj tradiciji pun simbolike o čemu govore i brojni hadisi poslanika Muhameda. Kazao je da se ovo tradicionalno jelo pravi desetog dana mjeseca muharrema, jednog od četiri odabrana mjeseca po hidžretskom kalendaru te da je riječ o lijepom običaju prisjećanja na poslanika Nuha koji je nakon što su se u lađi spasili od velike poplave, preživjele uputio da prave jelo od različitih sastojaka.

"Ašura se pravi od slanog i slatkog i ona može imati od 7 do 177 sastojaka. Mi smo četiri dana pripremali ašuru i ona ima preko 114 sastojaka. Bila nam je želja da ašura ne padne u zaborav i da je podijelimo s našim sugrađanima", kaže Ismail ef. Ćulov.

U spremanju ašure učestvovala je i mlada Neira Žiga.

"Bilo mi je zadovoljstvo pripremati ovo tradicionalno jelo. Ašura se sprema od raznovrsnog voća, povrća, žitarica, orašastih plodova, a pravi se jednom godišnje desetog muharrema i tada se dijeli prijateljima, poznanicima i rodbini", kaže Neira.

Pristajanje Nuhove lađe nakon potopa i njegova zapovijed da se pripravi jelo ašura i danas simboliziraju obnovu razorenog društva, njegovo ponovno rađanje, zbližavanje ljudi.