25. godišnjica
564

Dan 4. korpusa ARBiH: Bakir Izetbegović položio cvijeće na mostarskim Šehitlucima

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
U organizaciji Koordinacije temeljnih boračkih organizacija Armije Republike Bosne i Hercegovine u HNK danas se obilježava 25. godišnjica formiranja 4. korpusa ARBiH.

Tom prilikom cvijeće na mostarskim Šehitlucima položio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović. Poslije Izetbegovića cvijeće su položile i brojne delegacije boračkih organizacija, javnih i kulturnih institucija.

Suad Muharemović, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan", prisjetio se dana kada je odlukom Predsjedništva formiran korpus.

"Korpus je nastao spajanjem brigada Armije RBiH i jedinica Teritorijalne odbrane koje su se nalazile od Ivana do Vranjevića, na području Hercegovine, jer se ukazala potreba za jedinstvenom komandom i operativnijim, efikasnijim djelovanjem. Za nas boračku populaciju je ovo značajan praznik, kada možemo okupiti našu populaciju, evocirati uspomene i uputiti zvaničnim organima vlasti poruke o statusu boračke populacije", kazao je Muhremović.

Dodaje kako je svima znano da su borci u periodu od 1992. do 1995. godine bili spremni život svoj dati za domovinu Bosnu i Hercegovinu, a mnogi su to i dali. Više od 1.500 boraca je poginulo, a više od 2.900 ih je teško ranjeno.

"Danas nam teško pada kada vidimo da ima onih koji se igraju s Bosnom i Hercegovinom. Zato su nam ova okupljanja veoma bitna i značajna, da uputimo poruku da i danas imamo našu domovinu i da je nikad i nikome nećemo dati", kazao je Muharemović.

Brigadni imam Ibrahim ef. Ćatić ovom prilikom naglasio je važnost današnjeg datuma te veličinu 4. korpusa Armije RBiH, korpusa koji je odbranio ovaj dio Bosne i Hercegovine.