Stari Grad
224

Damir Saračević: Javna uprava je često svrha sama sebi i to se mora promijeniti iz temelja

B. R.
Damir Saračević (Foto: Damir Saračević)
Damir Saračević (Foto: Damir Saračević)
Nositelj liste Naroda i pravde (NiP) za lokalne izbore u Općini Stari Grad Sarajevo Damir Saračević je govorio o ciljevima ove stranke i njenih koalicionih partnera. Kao jedan od prioriteta izdvojio je gradnju sportskog multifunkcionalnog kompleksa u ovoj lokalnoj zajednici.

Ciljevi "Četvorke" - NiP-a, Naše stranke (NS), Socijaldemokratske partije (SDP) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) u Općini Stari Grad su jednaki ciljevima na kantonalnom nivou, poručio je Saračević.

"Borba protiv korupcije, pronatalitetne politike, unapređenje javnog sektora i borba s ekonomskim poteškoćama uzrokovanim pandemijom koronavirusa. Pomoć privrednicima, realnom sektoru da prebrodi probleme. NiP kao dio te koalicije provodi sve te mjere", napomenuo je.

Posebno se osvrnuo na planirane projekte u Starom Gradu.

"Što se tiče Starog Grada, pored navedenih mjera, plan je gradnja multifunkcionalnog sportskog centra, pošto smo jedina općina koja nema takav centar, a prijeko je potreban svim građanima, posebno mladima. Potrebna je reforma socijalne službe, izgradnja Dnevnog centra za djecu s poteškoćama u razvoju, rješavanje problema u javnom prijevozu u brdskim dijelovima općine, očuvanje starih zanata i pomoć privrednicima", istakao je Saračević i dodao da radovi na komunalnoj infrastrukturi moraju postati svakodnevna stvar, a ne samo uoči izbora.

Damir Saračević (Foto: Damir Saračević)
Damir Saračević (Foto: Damir Saračević)

Kao važno je naglasio unapređivanje javne uprave u smislu da, kako je rekao, mjesne zajednice mogu pružati određene općinske usluge građanima i time olakšavati svakodnevni život.

"Potrebno je digitalizovati procese, olakšati ih i učiniti ih jeftinijima. Naknade vijećnicima, izabranim zvaničnicima trebaju biti reducirane u cilju stvaranja ušteda tokom pandemije. Teret krize mora biti raspoređen na sve i političari tu treba da budu predvodnici", ocijenio je.

Za njega je važno da se poboljša odnos uposlenika u javnoj upravi prema građanima.

"Nakon povratka iz Sjedinjenih Američkih Država i svega što sam tamo vidio i naučio, kroz školu, posao i život, nastojim da i u Bosni i Hercegovini kroz posao i pozicije koje obavljam, da te neke pozitivne stvari prenesem i borim se za njih. To je prije svega koncept po kojem je javna uprava prije svega u službi građana, da su javne firme i službe one koje moraju raditi za građane, sa osmijehom i u interesu i na zadovoljstvo poreznih obaveznika. Za to su službenici i politički izabranici plaćeni. Javna uprava je kod nas često svrha sama sebi i to se mora promijeniti iz temelja", naveo je.

"Općinu Stari Grad su politički zapostavljali viši nivoi vlasti"

Prema Saračevićevim riječima, Općinu Stari Grad su posljednjih 12-13 godina politički zapostavljali viši nivoi vlasti.

"Od viših nivoa vlasti je Stari Grad dobio samo osam miliona KM za sve ove godine. Druge lokalne zajednice su dobijale desetine, pa i stotine miliona KM zato što je u njima bila 'odgovarajuća vlast' za više instance. Stari Grad to osjeća kroz zapuštenu infrastrukturu, nagomilane probleme, manjak igrališta, obdaništa, parkova itd. Zato je bitno da Stari Grad dođe do sredstava koja su mu prijeko potrebna kako bi još jače pokrenuo i sačuvao svoje stanovništvo, posebno mlade", potcrtao je.

Gradnja multifunkcionalnog sportskog centra

Detaljnije je obrazložio pitanje gradnje multifunkcionalnog sportskog centra.

"To je jedan od prioriteta iako je dugotrajan i težak za provesti. Stari Grad je općina iz koje mladi odlaze. Uspjehom Centra 'Safet Zajko', koji je kanton napravio u Novom Gradu, se na najbolji način vidi koliko takav jedan multifunkcionalni centar može doprinijeti kvalitetu života. On je neophodan zbog mladih", kazao je Saračević.

Naveo je da postoji nekoliko mogućih lokacija za gradnju ovakvog centra. Podsjetio je da je NiP već predložio preko svojih vijećnika u Općinskom vijeću određene inicijative i lokacije kao što je Bentbaša, s tim da se razmatraju i neki neiskorišteni vojni kompleksi. Kako je rekao, u NiP-u smatraju da bi to bila najprihvatljivija lokacija. Kako je istakao, bitno je doći do najboljeg i najbrže ostvarivog rješenja. Shodno tome, najavio je da će što prije biti započeta izrada potrebne dokumentacije da bi se ovaj projekt ostvario.

Damir Saračević (Foto: Damir Saračević)
Damir Saračević (Foto: Damir Saračević)

Naglasio je da će jedan od prvih prijedloga novog saziva vijeća biti i povećanje naknada porodiljama, porodicama s više djece jer, kako je izjavio, život u Starom Gradu može biti skuplji zbog svoje specifičnosti - zbog tržišta nekretnina, zbog turista i većih cijena, zbog stare infrastrukture i drugih otežavajućih okolnosti zbog kojih mladi često odlaze u Novi Grad ili Novo Sarajevo. Mišljenja je da se mladima mora olakšati život u Starom Gradu, kao i zasnivanje porodica.

"Da Stari Grad ne bude stari", dodao je Saračević.

Velika očekivanja

Ponovio je da NiP podržava aktuelnog načelnika Hadžibajrića iz NBL-a u okviru koalicionog dogovora. Uvjeren je da će NiP i njegovi partneri biti, kako je istakao, apsolutni pobjednici i da će ove stranke imati većinu u Općinskom vijeću. Najavio je da će NiP biti nezaobilazani, korektivni faktor u lokalnoj zajednici.