Intervju
495

Damir Marjanović: Navodni politički oponenti SDA, HDZ i SNSD su dugogodišnji partneri

Piše: A. D.
Damir Marjanović
Damir Marjanović
Damir Marjanović, zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, te delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH govorio je u intervjuu za Klix.ba o posljednjim dešavanjima na sjednici Doma naroda kada je konstituiran ovaj dom, te kada su izabrani državni delegati i usvojen budžet FBiH.

Konstituiranje Doma naroda se desilo po odluci Centralne izborne komisije BiH, koja je osporena, no budući da posljednja riječ još nije izgovorena zbog postupaka koji su vode pred sudovima, upitali smo ga za komentar.

"Dozvolite da to formuliram ovako – loši đaci prespavali protekle četiri godine i nisu uradili svoju zadaću. Nakon toga su odgovornost prebacili na nejaka pleća CIK-a i internacionalne zajednice, koja je već odavno rekla da im ona neće više pisati pismene radove umjesto njih. Visoki predstavnik još jednom nije htio da se miješa u tuči, ali dijelom i u svoj posao i eto nove, neradom izazvane krize. Stoga ne čudi da je CIK pronašao rješenje kojim svi podjednako trebaju biti nezadovoljni. Iskreno, mislim da je ta priča završena i da će većina donedavno glasnih aktera ponovo otići na spavanje, do sljedećih izbora, osim ako ih pojedinci iz opozicije ne budu opominjali da trebaju da rade svoj posao, konačno riješe ovaj problem i zarade plate", rekao je Marjanović.

Slijedom toga, imamo dominaciju HDZ-a u Klubu Hrvata u federalnom ali i u državnom domu naroda. Tako je praktično Čović dobio ono što je tražio. Kako gledate na dominaciju HDZ-a i SNSD-a u domovima u kojima se mnogi procesi mogu blokirati?

HDZ je i 2014. godine imao isti broj zastupnika u Domu naroda, barem u klubu zastupnika hrvatskog naroda. Ove godine, koliko je meni poznato ima i jednog zastupnika u klubu zastupnika srpskog naroda. No, novina je da ove godine stranka HDZ1990 više nije zastupljena u istom klubu, te da su dvije članice BH bloka, Naša stranka i Demokratska fronta dobile svoja dva zastupnika. Bitno je napomenuti da je Bh. blok mogao imati još jednog člana u klubu zastupnika hrvatskog naroda iz Zeničko-Dobojskog kantona, no glasovima SDA i partnera HDZ je dobio i taj glas.

Dakle, kada podvučete crtu dobijete sljedeće: 2014 godine stranke bliske HNS-u su imale 14 zastupnika u klubu hrvatskog naroda, a ove godine imaju 13. Nadalje, prošle godine su stranke bliske HNS-u imale pet zastupnika u klubu zastupnika hrvatskog naroda, a ove godine imaju 4 uz jednoga zastupnika iz Bh. bloka. Na kraju lako se da zaključiti da HDZ i SNSD izbornim rezultatima ali i glasovima delegata iz SDA i sličnih stranaka ostvaruju svoju dominaciju i na taj način pripremaju teren za očekivanu koaliciju SNSD-SDA-HDZ.

Ako vam mogu postaviti lično pitanje. Zašto ste, prema dostupnim informacijama, glasali za kandidata DF-a Zlatka Miletića koji je tako ušao u Dom naroda PSBiH?

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Gospodin Zlatko Miletić je predložen od Demokratske fronte koja zajedno sa Našom strankom i SDP-om čini BH blok. Kolege iz DFa su nam predložile da podržimo njihovoga kandidata, predsjedništvo naše stranke se suglasilo sa prijedlogom. Iskreno, na taj način je NS još jednom pokazao da duboko vjeruje u ideju Bh. bloka, i da svakim svojim potezom jača ovaj blok na svim nivoima.

Mislite li da će se ubrzo formirati izvršna vlast u FBiH, koje će činiti stranke s kojima pregovora SDA, odnosno HDZ, SBB, PDA i još neke?

Osobno mislim da formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou i nije tako daleko. Naravno pojedinci, tu prvenstveno mislim na osovinu SDA-HDZ u Federaciji i SDA-HDZ-SNSD će opet morati odigrati svoje igrokaze zbog svog glasačkog tijela i željet će prikazati da ulaze u ove koalicije isključivo iz dobrobiti države, entiteta, stanovnika, glasača, mira u svijetu i slično. Istina je sasvim drugačija, ove tri stranke itekako žele da nastave svoje koalicije i suradnju koja ih već desetljećima neopravdano održava na vlasti. U prevodu navodni politički oponenti su desetljetni dugogodišnji partneri koji modelom zastrašivanja glasača opstaju na vlasti već godinama i mora im se priznati, uspjeli su i ovaj put!

Vjerujete li da će Bh. blok, dakle sve tri stranke, ostati jedinstven i principijela u cijeloj ovoj priči koja se tiče ulaska u vlast na nivou FBiH, pa i BiH?

Vjerujem, nadam se i zalažem se za to! A da bi dokazao u potpunosti svoj BH prefiks ovaj novoformirani politički savez mora jačati svoje prisustvo na cijelom prostoru BiH i posebno me raduje što je Naša stranka zadnjim odlukama predsjedništva, kao glasni zagovornik ideje ovoga bloka, jako krenula i u tom pravcu.

Hoće li se do kraja mandata očuvati Vlada KS, u kojoj ne participira SDA, te kako ocijenjujete njen dosadašnji rad i ono što je planirano?

Trenutna politička zbivanja i situacija mi sugerira da će ova skupštinska većina i izvršna vlast u KS trajati mnogo duže nego što bi oponenti, primarno SDA, željeli. Rad vlade pratim i vidim dobru namjeru, želje, energiju, i dobre inicijalne poteze. No ima tu dosta prostora za još konkretnije djelovanje i siguran sam, kako vrijeme bude odmicalo, rezultati rada ove vlade i ove većine će biti sve vidljiviji.

No, raduje me jedna činjenica – skupštinska većina je spremna da podrži svaki dobar potez vlade, ali i da kritizira sve ono što nije dalo dobre rezultate. Pozivam građane Kantona Sarajevo da rade isto to, jer jedino tako će moći napraviti jak pozitivan pritisak na zastupnike i ministre da rade svoj posao, kako one profesionalizirane koji primaju platu za to, tako i na nas koji to nismo.