BiH
5

Damir Hadžić uručio licencu Željeznicama RS

FENA
Damir Hadžić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Damir Hadžić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić uručio je danas u Sarajevu Licencu za pružanje usluga putničkog i teretnog transporta u željezničkom saobraćaju generalnom direktoru Željeznica Republike Srpske Draganu Savanoviću.

Hadžić je istakao da će orjentacija državnih i entitetskih vlasti u narednom periodu biti usmjerena prema željeznicama.

"Mi bez razvoja željezničkog saobraćaja i infrastrukture ne možemo očekivati ekonomski razvoj. Željeznički transport je ključ ekonomskog razvitka BiH", rekao je Hadžić.

Licenca za pružanje usluga je preduslov za nesmetano odvijanje međunarodnog željezničkog saobraćaja i ona podrazumijeva da je kompanija-operater spremna za tržišne uslove poslovanja s jasnim planiranjem prihoda i rashoda te pojačanom odgovornošću svojih upravljačkih struktura.

Ova licenca je preduslov za licenciranje osoblja, koje će u budućnosti imati otvoreni pristup transportnom tržištu rada. Shodno EU Direktivi 440/91 koja je ugrađena u Zakon o željeznicama BiH, željezničke kompanije u BiH moraju izvršiti restruktuiranje tako što će razdvojiti troškove operacija od troškova infrastrukture što je uslov proistekao iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Adenduma iz Sporazuma o razumijevanju iz Tirane, Mape puta i Ugovora o kreditnom aranžmanu EBRD – željeznički sektor BiH.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je putem Upravnog odbora Regulatornog odbora željeznica BiH (UO ROŽBiH) stvorilo potrebne sistemske preduslove da zainteresirane kompanije iz BiH mogu biti licencirana za pružanje usluga operacija ili za menadžera infrastrukture na identičan način kako se to radi u zemljama EU.

Isto tako, putem UO ROŽBiH, BiH je spremna za uzajamno priznavanje regulatornih dokumenata, odnosno licenci po principu reciproteta.

Ceremoniji uručenja prisustvovali su i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Milorad Živković i direktorica Regulatornog odbora željeznica BiH Borka Trkulja, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.