{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svečani doček voza povodom 140 godina od prve vožnje

S
17.1.2013. u 17:16
0
1
Svečani doček voza povodom 140 godina od prve vožnje
0
Svečani doček voza povodom 140 godina od prve vožnje
Foto: SRNA
Svečani voz, koji je danas prešao relaciju Banja Luka - Dobrljin, istu kao i prije 140 godina, dočekali su i Prijedorčani, a goste iz Banje Luke, Doboja, Srbije i delegaciju "Željeznica Srbije" pozdravio je zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković, ističući da je izgradnja tadašnje pruge bila od velikog značaja za razvoj Prijedora.
"Kako tada, tako i danas `Željeznice Republike Srpske` važne su kako za putnike, tako i za transprot roba koja sa ovih prostora odlazi na razna tržišta i odredišta na sve strane svijeta", rekao je Đaković.

Direktor "Željeznica Republike Srpske" Dragan Savanović rekao je da, kao i nekada, željeznica i danas donosi napredak i nove tehnololgije, kao i mogućnost da se putnici i roba na jednostavan i relativno jeftin način prebace sa jednog odredišta na drugo.

"I u današnje vrijeme nije upitna potreba za postojanjem željeznica i potreba da se nakon godina rata i godina obnove krene sa modernizacijom željezničkih pruga i voznih sredstava kako bi se mogao nadoknaditi evidentan zaostatak“, dodao je Savanović.

On je istakao da je potrebno da Vlada Republike Srpske i sve vlade država nastalih iz bivše Jugoslavije shvate značaj željeznica i usmjere svoja htijenja ka modernizaciji željeznica što je, prema njegovim riječima, na putu ka Evropskoj uniji važnije od nekih administrativnih pitanja.

"Putnički saobraćaj je u opadanju, jer nemamo dovoljno voznih sredstava, a moderan putnik traži komfor i modernu tehnologiju kojom bi vozni vagoni trebalo da raspolažu“, rekao je Savanović.

Direktor "Željeznica Republike Srbije" Dragoljub Simonović naveo je da je u Republiku Srpsku došao da razgovara o potezima Ruma - Šabac - Banja Luka - Doboj i Šid - Bijeljina.

Na pruzi Banja Luka - Dobrljin na današnji dan 1873. godine pokrenute su željezničke linije za putnike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: