Kanton Sarajevo
89

Damir Filipović: Zbog politike krana i skele imat ćemo problem s pitkom vodom

B. R.
Damir Filipović (Foto: Vlada KS)
Damir Filipović (Foto: Vlada KS)
Damir Filipović je malo duže od godinu dana bio ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. U intervjuu za naš portal je govorio o radu vlasti u urbanizmu i zaštiti okoliša.

Kao kadar SDP-a nakon posljednjih Općih izbora je izabran za ministra, a mandat mu je trajao do početka marta 2020., kada je izglasano nepovjerenje vladi Šestorke (NiP, SDP, NS, DF, SBB i NBL). Od jula ove godine zastupnik je u Skupštini Kantona Sarajevo, a na ovu funkciju je izabran nakon smrti zastupnice Segmedine Srne-Bajramović. Na predstojećim izborima kandidat je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo.

Pitali smo ga koliko je do sada ministarstvo, čiji je rad predvodio, uradilo od onog što je obećala Šestorka. Govorio je o tome da li je bio ispravan potez da se spoje Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture u jedno ministarstvo.

Teme razgovora bile su i zaštita izvorišta pitke vode i kako ocjenjuje ono što je urađeno po pitanju urbanističkog planiranja. Filipović je kazao i šta će mu biti u fokusu ako ponovo bude izabran za kantonalnog zastupnika.

Koliko je ministarstvo, čiji ste rad predvodili, realizovalo ono što ste započeli i što je bilo dogovoreno mjerama tadašnje Šestorke?

Većina mjera, za koje je 2019. bilo zaduženo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša na čijem čelu sam bio, realizovano je iste godine, a sve ostale su započete. Program rada za 2019. je također u potpunosti realizovan, kao i dodatne aktivnosti koje plan nije predviđao.

Ministarstvo je te godine realiziralo budžet 98,97 posto. Svi ovi dokumenti su dostupni na internetu te jasno ukazuju na pristup u radu i posvećenost. Svi smo tada ušli sa srcem, bez kalkulacija. Nažalost, u neke projekte, kao što je deponija Smiljevići, nije uložen ni fening od mog odlaska. Dopuštena je gradnja na različitim lokacijama, za koje je dokazano da će utjecati na pitku vodu, na kvalitet života građana Sarajeva.

Da li je bio ispravan potez da se ujedine Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture u jedno ministarstvo?

Spajanje smatram suludim potezom. Ministarstvo sa četiri oblasti, uz svu multidisciplinarnost pitanja okoliša i komunalnih poslova je neodrživo. Sada imate pojedina mišljenja i dozvole na jednom mjesto, što može dovesti do neželjenih rezultata. Jedina pozitivna stvar je što je jedno ministarstvo nadležno za prikupljanje, transport i deponovanje otpada, ali ni taj dio se nije iskoristio kako bi se uredila navedena oblast. Puno više je negativnih stvari, nego pozitivnih.

Kako ocjenjujete rad aktuelne vlade na zaštiti izvorišta pitke vode?

Niz urbanističkih projekata na lokacijama Brezovače, Velikog polja - Igman i Bjelašnice, pa i skladište za kerozin na Dobrinji, za koje su izdata pozitivna mišljenja i dozvole, kao i namjera smanjenja vodozaštitnih zona, stepena zaštite, govori o odnosu spram izvorišta pitke vode.

Zbog politike krana i skele, na koju je rijetko koji političar imun, imat ćemo problem sa pitkom vodom. Posljednje analize pokazuju prisustvo koliformnih bakterija, što ukazuje na fekalije. Pri tom se ništa ne radi kako bi se osigurala alternativna pitka voda.

Kako ocjenjujete rad po pitanju urbanističkog planiranja, posebno po pitanju studije o ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka?

Nije dovoljno imati većinu i neke stvari lomiti preko koljena. Struka se mora poštovati. Ne može neki političar reći da studiju treba revidirati, ipak je izradu studiju mentorisao akademik Kemal Hanjalić. Visoka gradnja nije problem ako postoji država koja kreira pravila, definirajući oblik, orijentaciju, izgled građevine, kao i mnoge druge elemente.

Po ulasku u skupštinu uputio sam smjernice prema Skupštini Kantona Sarajevo i Vladi Kantona Sarajevo na izjašnjenje, kojima se jasno definiše šta se sve mora uraditi kako bi se dozvolila visoka gradnja. Čekam odgovor, o kojem ću upoznati javnost. Jedna od stavki u smjernicama jeste i izrada pravilnika o ekološko-građevinskim smjernicama, koji je definisan Zelenim akcionim planom Kantona Sarajevo, kao jedna od mjera.

Mnogi političari su površni, ne čitaju dokumente. I dan danas misle da je studija dvije stranice koje se odnose na preporuke.

Šta će vam biti u fokusu ako budete izabrani za kantonalnog zastupnika, na čemu ćete insistirati?

Moj fokus će biti čovjek i država. Država koja uspostavlja pravila, vrši kontrolu, štiti svakog pojedinca. Država koja stvara uslove za ljepši i kvalitetniji ambijent življenja i prosperitetnijeg ulaganja u isključivo održivi razvoj. Država koja brine o napuštenim, obespravljenim, ugroženim ljudima, koja stvara uslove za razvoj sporta i kulture, praveći od sportista najbolje ambasadore našeg društva i istinskih vrijednosti.

U fokusu će biti i borba protiv korupcije, posebno privrednog i političkog kriminala, gdje moramo pokazati da ne postoje nedodirljivi, gdje predmeti u pravosudnim institucijama neće čekati zastaru u nekoj ladici. Fokus moraju biti mladi i stvaranje uslova za zasnivanje porodice, jer država bez mladosti nema budućnosti.