BiH
0

Damir Čardžić podnio krivičnu prijavu protiv ministra Emira Hrenovice

FENA
Emir Hrenovica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Emir Hrenovica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) i zastupnik u Skupštini KS-a Damir Čardžić izjavio je za Fenu da je danas podnio krivičnu prijavu nadležnom sudu protiv ministra privrede KS-a Emira Hrenovice zbog teže povrede prava i granica svog položaja.

"Principi vladavine prava i pravičnosti uvijek će biti na prvom mjestu svih nas iz "Boljitka". Zaštita zakona najbolje se pokazuje na svom primjeru. Ministarstvo privrede KS-a pripalo je Narodnoj stranci Radom za boljitak i onog momenta kada sam utvrdio da je moguće da se neke stvari u nadležnostima tog ministarstva odvijaju suprotno zakonima ove zemlje i kantona, pokrenuo sam proceduru oko smjene aktuelnog ministra", istakao je Čardžić.

On je dodao da je politička situacija u Kantonu Sarajevo trenutno dramatična, te da je u Federaciji BiH na sceni dirigovani nered.

"Ne bih nijednu političku stranku posebno optuživao za ovu situaciju ali se mora znati da su strukture vlasti kroz sve ove godine "trpale" na pozicije veoma nesposobne ali podobne osobe, pa smo za posljedicu dobili ovu današnju situaciju. Oni koji su imali dobru namjeru da nešto i naprave, to nisu mogli", tvrdi Čardžić.

Prema njegovom mišljenju, ključ za izlazak iz takve situacije je u rukama građana KS-a, odnosno njihovo pravo odluke na izborima.

"Oni moraju prepoznati dobre namjere i glasati za one u koje istinski vjeruju i koji im dokažu da mogu učiniti pozitivne pomake. U protivnom ova agonija će se pretvoriti u igru bez granica", naglasio je Čardžić.

On smatra da je osnovni uvjet za rješenje problema u Federaciji BiH izmjena Ustava FBiH i ukidanje kantona, čime bi bila ušteđena značajna sredstva koje bi onda mogla biti iskorištena za razvojne projekte.

"Ova sadašnja situacija odgovara onima koji su prije nekoliko godina oborili "Zakon o zaštiti domaće proizvodnje" koji smo mi iz "Boljitka" inicirali, pa za posljedicu imate ovoliko nezaposlenih, gladnih, bolesnih, obespravljenih radnika, uništena preduzeća i javne kompanije", kazao je Čardžić.

Potcrtao je da se radi o istim ljudima koji u kontinuitetu, putem različitih medija, pokušavaju da zbog progresivnih i dobrih namjera kazne rukovodstvo NSRzB, te da ih prikažu kao kriminalce i reketaše da bi ih diskreditovali u očima građana te na kraju procesuirali i uklonili iz političkog života BiH.

Vezani članci