Očekivana kazna
73

Damir Alić: Presuda Karadžiću treba skinuti breme koje nosi srpski narod

Piše: A. K.
Damir Alić (Foto: Klix.ba)
Damir Alić (Foto: Klix.ba)
Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu u drugostepenom postupku izreklo je danas Radovanu Karadžiću doživotnu kaznu zatvora, a magistar prava iz Tuzle Damir Alić smatra da je ova presuda bila očekivana.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu u drugostepenom postupku izreklo je danas Radovanu Karadžiću doživotnu kaznu zatvora, a magistar prava iz Tuzle Damir Alić smatra da je ova presuda bila očekivana.

Alić za Klix.ba kaže da je doživotna zatvorska kazna bila jedna od varijanti koja se očekivala. On je naveo da se prije svega očekivalo potvrđivanje prvostepene presude, međutim, druga opcija je bila znatno efikasnija, jer je kazna doživotnog zatvora jedino pravo rješenje te satisfakcija za žrtve i njihove porodice.

"Sada se može reći da je ovom presudom presuđeno ideologiji koju je Radovan Karadžić osmislio i implementirao na najsvirepiji način u toku rata u Bosni i Hercegovini", rekao je Alić za Klix.ba.

On smatra da je današnjom presudom Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu poslao poruku da je pravda spora, ali dostižna.

"Bit će izuzetno mnogo komentara na činjenicu da je Žalbeno vijeće glasalo 3:2 u mnogim segmentima ove odluke, međutim u konačnici je pobijedila pravda te je poslana poruka da se definitivno onakvi zločini više ne mogu ponavljati nigdje u svijetu", dodaje Alić.

Kompleksan proces

Slučaj vezan za Radovana Karadžića naš sagovornik ocjenjuje izuzetno složenim i kompleksnim pravosudnim procesom koji je trajao više od 500 dana, a u njemu je ispitano 586 svjedoka u sudnici.

"Bitno je reći da će se zasigurno ovakvim ad hoc tribunalima spiječiti svaki budući potencijalni ratni zločin, a ne samo genocid kao njegov sastavni dio", dodao je Alić.

Govoreći o utjecaju presude na region, Alić upozorava da se presuda Karadžiću treba tumačiti isključivo s pravnog aspekta, a ne kroz političku prizmu.

"Skeptičan sam da će 'jedna strana'na neki način kritikovati Haški tribunal. Medijski natpisi u srbijanskim medijima već su različiti, a ja se bojim da će političke posljedice biti loše ukoliko bude bilo euforije sa bilo koje strane. Nadam se da će političari imati svijesti i savjesti da ovu presudu tumače isključivo sa pravnog aspekta, a ne da je sa političkog zloupotrebljavaju", rekao nam je Alić.

Nije presuda srpskom narodu

Kako kaže, u Republici Srpskoj se presuda Karadžiću već posmatra kao presuda srpskom narodu, što nije tačno.

"Ovo je presuda pojedincu, a ja se bojim da se ona ne iskoristi u tom pravcu te da ne bude tretirano kao nešto što je na štetu srpskog naroda. Naporotiv, smatram da je ovo prevashodno korisno kako bi se skinulo jedno breme koje se nosi već dugi niz godina", naglašava Alić.

Presuda Karadžiću trebala bi doprinijeti procesu pomirenja u regionu, a Alić kaže da je potrebno znati da ovaj proces traje decenijama.

"Nadam se da će treća generacija koja nije zapamtila sukobe u BiH upravo biti ona koja će doprinijeti procesu pomirenja te posmatrati ovu presudu kao nešto što doprinosi, a ne otežava i nosi breme iz prošlosti", zaključio je Alić u razgovoru za Klix.ba.