Mandat '18.-'22.
289

Dame u Parlamentu FBiH: Nove snage na političkoj sceni

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Sanela Prašović-Gadžo, SBB (Foto: H. M./Klix.ba)
Zastupnički dom Parlamenta FBiH danas je konstituiran, a u ovom mandatu građane će u ovom zakonodavnom tijelu predstavljati i dame koje do sada nisu bile zastupnice u ovom parlamentu.

Neke od zastupnica su prvi put aktivno u politici, dok su neke iskusne političarke, ali su prvi put izabrane u Parlament FBiH.

Tako će, između ostalih, SBB u mandatu od 2018. do 2022. godine predstavljati dugogodišnja novinarka Sanela Prašović-Gadžo. Uoči sjednice je na svojoj Facebook stranici napisala:

"Danas je taj dan. Konstituirajuća sjednica ZD Parlamenta FBiH. Dan kada moj ulazak u politiku postaje konkretan i stvaran. Tokom novinarske karijere duge 27 godina uvijek sam nastojala biti vaš glas, glas građana Bosne i Hercegovine. Ovog novembarskog jutra vam mogu obećati da će tako biti od danas i tokom mog političkog angažmana. Ovo je novi životni korak za mene, ali ga shvatam kao naš zajednički da ovu državu pokušamo napraviti konačno boljim mjestom za život. Jer, samo zajedno to možemo. Zajedno, mi koji volimo BiH", poručila je Prašović-Gadžo.

Među zastupnicama će biti i SDA-ova Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Tu su i mlade nade SDP-a, poput Lane Prlić koja je i potpredsjednica stranke, a da glas žena bude prisutniji tu je i zastupnica Nezavisnog bloka Adnela Hodžić.

Glas žena naročito bi trebao biti jak kada je riječ o Našoj stranci koju će u Zastupničkom domu predstavljati Sabina Ćudić, koja je u prethodnom mandatu bila zastupnica u Skupštini KS, a tu su i njene stranačke kolegice Nasiha Pozder, Amela Kuskunović, Miomirka Mila Melank i Sanela Klarić.