|

Dame, pomozite edukaciju djevojaka u Africi

Dame, pomozite edukaciju djevojaka u Africi
17
Klix.ba
16.1.2013. u 15:26
2
komentara
17

dijeljenja
Dame, pomozite edukaciju djevojaka u Africi
Zahvaljujući partnerstvu između vodećeg brenda za žensku njegu Always i UNESCO-a, hiljadama mladih žena u Senegalu će biti pružena prilika da budu dio programa usmjerenog ka unaprijeđenju obrazovnog sistema.
Mlade bh. žene koje žele promijeniti svoj i živote drugih žena mogu se pridružiti pokretu. Cilj je prikupiti potrebna sredstva za 40.000 djevojaka i mladih žena iz Senegala kako bi naučile osnovne vještine, kao što su čitanje i pisanje. Ovaj vid saradnje između Always i UNESCO-a je prirodan slijed događaja, budući da obje strane dijele zajedničku svrhu, a to je “osnažiti djevojke i žene.”

Oko 66 miliona djevojaka širom svijeta nije imalo priliku za osnovno obrazovanje u 2010. godini. Tokom 2009. godine, u Senegalu četiri od deset djevojčica ispisalo se iz osnovne škole. Obrazovanje, a posebno opšta pismenost, dokazano imaju veliki utjecaj na ekonomske, socijalne i zdravstvene parametre u životu jedne osobe. Na primjer, dijete majke koja zna čitati ima 50% više šanse da preživi petu godinu života, a dodatna godina školovanja povećava individualnu zaradu za 10%.

Always i UNESCO su se dogovorili da podrže obrazovanje djevojaka i mladih žena putem kampanje, koja je započela kao pilot faza u Francuskoj 2011. godine, a ove godine će se njenom provođenju pridružiti devet evropskih država (Francuska, Danska, Finska, Švedska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Bugarska i Rumunija). Always i UNESCO očekuju da će ova kampanja naići na podršku širom Evrope kako bi se hiljadama djevojaka i žena u Senegalu omogućilo osnovno obrazovanje.

Svako Always pakovanje s oznakom UNESCO generira donaciju Alwaysa usmjerenu ka poboljšanju šansi za obrazovanje mladih djevojaka u Senegalu. Za svaki proizvod s oznakom UNESCO-a, Always donira $0.015 za UNESCO-ov program obrazovanja djevojaka i mladih žena u Senegalu. UNESCO je posvećen projektu obrazovanja mladih žena i djevojaka, kao ključnom faktoru u promovisanju mira, socijalne inkluzije i održivog razvoja.

Mlade žene žele prilike koje će im omogućiti da žive život punim plućima. Međutim, kako mnoge djevojke u zemljama u razvoju, a posebno u Senegalu, nemaju pristup osnovnom obrazovanju, one ne razvijaju vještine koje bi im omogućile ispunjenje njihovih snova. Always s ponosom ističe svoj angažman u prikupljanju sredstava potrebnih za ovu važnu svrhu.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...