Prva plenarna sesija
0

Dačić: Policija mora ići u korak s novim tehnološkim dostignućima

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Visoki stepen razvoja visokih tehnologija dovodi do sve šireg opsega kriminalnih prijetnji, a oblici kriminalnog djelovanja sve su složeniji, kazao je ministar unutarnjih poslova i premijer Republike Srbije Ivica Dačić u govoru na prvoj plenarnoj sesiji Međunarodne konferencije o cyber kriminalu.

"Internet se koristi za sve oblike kriminala i za efikasnu borbu protiv ovoga je neophodna saradnja. Republika Srbij poduzima sve neophodne korake, koji se ogledaju i u nekoliko vrlo važnih strategija tzv. digitalnih agendi" kazao je Dačić.

Upozorio je i na važnost modernizacije policije koja mora ići u korak s novim tehnološkim dostignućima.

Prisutnim se obratila i ministrica unutarnjih polova Makedonije Gordana Jankuloska koja je istakla važnost ovakvih skupova koji omogućavaju razmjenu iskustava u borbi protiv kompjuterskog kriminala.

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić podijelio je s prisutnim iskustva njegove zemlje u oblasti cyber kriminala te kazao da je jedini način borbe protiv ovoga upornost, razvoj adekvatnih mjera i saradnja.

"Također, ističem važnost uvezivanja u svjetske mehanizme", rekao je Ostojić.

Crna Gora se također susreće s različitim oblicima kompjuterskog kriminala, kazao je prisutnim ministar unutarnjih poslova Crne Gore Ivan Brajović, te poduzima neophodne korake u borbi protiv ovog oblika kriminala.

"Ovakva konferencija je od iznimnog značaja za razvoj daljih modaliteta borbe protiv novih oblika kriminala", rekao je Brajović.