Konferencija o cyber sigurnosti
3

Ahmetović: Borba protiv cyber kriminala zahtijeva međunarodnu saradnju

FENA
Uvodnim obraćanjem ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića u Sarajevu je jutros otvorena Međunarodna konferencija "Sigurnost Balkana, tehnologija i obrazovanje-izazovi u svijetu kibernetičke infrastrukture" čiji su organizatori Ministarstvo sigurnosti BiH i Američki univerzitet u BiH.

Cilj konferencije je ukazati na neophodnost zajedničke saradnje zemalja jugoistočne Europe u oblasti cyber kriminala, novog oblika kriminala nastalog razvojem novih tehnologija.

Ahmetović je pozdravio prisutne te istakao činjenicu da pored pozitivnih strana ubrzana informatizacija ima i onu negativnu stranu.

"Otvorena su vrata za nova kriminalna ponašanja. Kompjuterski sistemi nude nove sofisticirane mogućnosti za kršenje zakona. Kibernetički kriminal je već sada transnacionalni oblik kriminala, a efikasna borba protiv njega zahtijeva dobru međunarodnu saradnju", kazao je Ahmetović.

Dodao je da je i u BiH ovaj problem prepoznat te da mu se poklanja sve veća pažnja.

"Želim da naglasim odlučnost i namjeru BiH da strateškim pristupom, usaglašenim i koordiniranim djelovanjem svih nadležnih institucija i agencija, razvije i iskoristi kapacitete i potencijale za efikasnost borbe protiv svih oblika cyber kriminala kako na državnom, tako i na međunarodnom nivou", istakao je Ahmetović.

Uime Američkog univerziteta u BiH gostima se obratio predsjednik Univerziteta Denis Prcić koji je istakao da forenzičke i druge nadležne institucije u oblasti cyber kriminala pate od nedostatka novca, ali da se nada da će ovaj problem biti prevaziđen jer građani BiH zaslužuju svaku moguću zaštitu. On je zahvalio visokim zvaničnicima iz Srbije, Crne Gore, Turske, SAD-a, Makedonije, BiH na učešću u radu konferencije.

"Mi danas živimo u globalnoj mahali u kojoj su milijarde ljudi međusobno povezane različitim društvenim mrežama i svim ostalim oblicima komunikacije. I svi možemo biti meta hakera. Teroristi više ne koriste samo puške i bombe da naprave štetu već se služe kompjuterima. U borbu protiv ovog oblika kriminala moramo uložiti više novca. Sva ministarstva unutrašnjih poslova moraju imati više novca kako bi se uspješnije borili protiv ovog problema", kazao je Prcić.

On je predložio je osnivanje posebnih agencija u regionu koje bi se bavile cyber kriminalom kao i mjesečne sastanke nadležnih iz zemalja regionu o ovom problemu.

Prisutne je pozdravio i zamjenik šefa misije Ambasade SAD-a u BiH Nicholas Hill koji je istakao da je neophodno sarađivati ukoliko želimo sačuvati našu infrastrukturu i sve ono što može biti ugroženo cyber kriminalom.

Pokrovitelj konferencije, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pohvalio je organiziranje ovog skupa te istakao da je sigurnost temelj stabilnosti i prosperiteta svake zemlje.

"Regionalna saradnja na planu sigurnosti nema alternativu, a za to nam je potrebno međusobno povjerenje. Niko od danas prisutnih se ne može boriti sam protiv organiziranog kriminala. Mi to moramo uraditi zajedno", kazao je Izetbegović.

Na prvoj plenarnoj sesiji prisutnima će se obratiti premijer i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, ministrica unutrašnjih poslova Republike Makedonije Gordana Jankuloska, ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Ivan Brajović te ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Idris Naim Şahin.

Govornici na drugoj sesiji bit će specijalni agent Federalnog biroa za istrage (FBI) Zachary Delecki, direktor Međunarodne akademije za borbu protiv droge i organizovanog kriminala (TADOC) Adem Sahin, direktor Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci/Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država (ICITAP) Jim Tillman, Thomas Wingfield iz George Marshall Centra, šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary-Ann Hennessey, Mira Cerović iz Agencije za nacionalnu sigurnost Crne Gore te ekspert Međunarodne akademije za borbu protiv droge i organizovanog kriminala (TADOC) Muhammed Bagdat.

Treća plenarna sesija obuhvatit će obraćanja Selme Cikotića s Američkog univerziteta u BiH, Amy Sliva s Univerziteta Northeastern, Davida Maimona s Univerziteta Maryland te Briana Woernera s West Virginia univerziteta.

Po završetku rada Konferencije bit će usvojeni zaključci i zajednička ministarska izjava.