"Vlast mora zauzeti stav"
0

Dačić: Pitanje Kosova je razarajuća rak-rana

FENA
Ivica Dačić (Foto: Arhiv/AFP)
Ivica Dačić (Foto: Arhiv/AFP)
Na napade na Srbe na Kosovu mora se odgovoriti recipročno, izjavio je danas u Banjoj Luci zamjenik premijera Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

„Ako neko misli da može da napada Srbe na sjeveru Kosova, onda Srbija nema nikakvu državnu politiku“, naveo je Dačić. On je u izjavi novinarima, nakon sastanka s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, ponovio da se zalaže za hitno rješavanje problema Kosova zato što je to „razarajuća rak-rana odnosa u ovom dijelu Balkana“.

Dačić se zalaže za razgraničenje na Kosovu i napominje da to nije državna politika, zato što se u Srbiji s tim ne slažu. "Ne znam samo s čim se slažu, jer ne preduzimaju ništa. Ako to nije državna politika, da se zalažemo za Srbe na sjeveru, onda je državna politika da branimo suverenitet Srbije na Kosovu. Pa kako ga onda branimo?“, pita se Dačić.

Konstatira da je onda državna politika da se čeka na adminsitarstivnoj liniji šta će da se desi. On ističe da je veoma važno da nova vlast u Srbiji ima jasne stavove o svim pitanjima, pa i o Kosovu, te da ih čvrsto brani i donosi odluke.

"Mi, čini mi se, kod Kosova i Metohije, nemamo ništa od svega ovog. Niti imamo jasnu politiku, šta je to što branimo, niti to čvrsto branimo, niti imamo kuraži da donosimo odluke. I, čekajući, stanje ide u sve lošijem pravcu“, kazao je Dačić. Govoreći u funkciji predsjednika Socijalističke partije Srbije, rekao je da njegova partija ima poseban senzibilitet prema RS-u imajući u vidu da je Dejtonski mirovni sporazum “možda najveća tekovina vlasti SPS-a do 2000. godine“.

I nakon ovoliko godina, kazao je, Dejtonski mirovni sporazum dobija sve više na vrijednosti kao jedan međunarodni dokument koji je omogućio mir i prekid rata u BiH i stvaranje RS. "RS je možda, u istorijskom smislu, i najveća tekovina, jer srpski narod preko Drine nikada nije imao entitet ili bilo koji oblik ustrojstva kao što je dobio Dejtonskim sporazumom", naveo je Dačić i dodao da je obaveza Srbije, kao garanta tog sporazuma, da pomaže da se on realizuje u potpunosti.

"Veoma čvrsto stojimo na stanovištu da nema promjene Dejtonskog sporazuma bez saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta. Također čvrsto stojimo na stanovištu da treba da se unapređuju veze i specijalni odnosi između RS-a i Srbije i da te veze trebaju biti jake u svim oblastima", istakao je Dačić.

On je dodao da će SPS i koalicija te partije s Partijom ujedinjenih penzionera i Jedinstvenom Srbijom sigurno insistirati na tome da u bilo kojoj vlasti u kojoj učestvuju nikada niko neće moći da osporava postojanje niti da joj daje kvalifikacije koje joj mogu ugroziti opstanak. "Nikakvu politiku koja bi govorila o tome da je Republika Srpska 'genocidna tvorevina', kako je isticano u izjavama nekih političara u Srbiji, nikada nećemo prihvatiti kao politiku Vlade Srbije", naveo je Dačić.