Svečana ceremonija
63

Dačić na otvaranju autoputa u RS-u: Ovo su naši unutrašnji poslovi

Klix.ba
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je na otvaranju dionice autoputa "9. januar" kako Srbija neće sjediti skrštenih ruku ako neko pokuša "uništiti Republiku Srpsku".

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova susjedne zemlje Ivica Dačić rekao je da mu je velika čast što se nalazi na otvaranju dionice autoputa u ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i cijele Srbije.

On je rekao da mu je nezgodno da dolazi u RS jer je ministar vanjskih poslova Srbije, ali da je činjenica kako su ovo njihovi unutrašnji poslovi, unutar srpskog naroda.

"Srbija je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mi se ne miješamo u to za koga treba da glasate. Ali miješamo se i garantujemo opstanak RS-a i prava srpskog naroda. Na vama je da odlučite ko će to najbolje ostvariti", rekao je Dačić.

Istakao je da nema govora o promjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma bez saglasnosti sva tri naroda i oba bh. entiteta.

"Srbija neće sjediti skrštenih ruku ako neko pokuša uništiti RS. To govorim jer mnogi pokušavaju povećati rejting antisrpskom kampanjom, odnosno optuživanjem rukovodstva RS-a na čelu s Dodikom. Srpski narod nikad nije bio faktor nestabilnost i ne dirajte u prava srpskog naroda i slobodu srpskog naroda", rekao je Dačić.

Zaključio je riječima da svi putevi vode u Beograd i da neće biti zadovoljan sve dok se ne napravi put do Beograda.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović kazala je da je ponosna što se došlo do toga da je još jedan dobar posao za RS okončan. Kako kaže, bez modernih saobraćajnica nema ni ekonomije, a ni turizma.

"Moramo biti ponosni na naš autoput '9. januar'. Idemo dalje od Banje Luke prema Prijedoru. Neće biti ostavljeni ni drugi pravci koje smo najavili u našim dokumentima", rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da se bez velikih projekata ne može govoriti ni o modernoj RS te da je sretna zbog zadovoljnih lica građana koji su svjesni važnosti razvoja manjeg bh. entiteta.

Govornica je svakako poslužila i za slanje političkih poruka pa je tako predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović posebno pozdravio ministra vanjskih poslova Republike Srbije Ivicu Dačića koji je prisustvovao današnjem otvaranju dionice autoputa.

Čubrilović je kazao kako je Dačić dolaskom na otvaranje rizikovao da bude optužen kako se miješa u izborni proces u BiH. Prisutni su Čubrilovićevu izjavu pozdravili aplauzom.