BiH
7

Dačić i Lagumdžija: Zajedno smo jači

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine su u velikom usponu i zajednička je želja da se takva dinamika nastavi, ocijenili su danas u Beogradu voditelji diplomatija Srbije i BiH Ivica Dačić i Zlatko Lagumdžija.

"Međusobno smo povezani i zajedno smo mnogo jači nego pojedinačno", rekao je Dačić na konferenciji za novinare poslije sastanka u Palači Srbija.

Kao dobar primjer takve saradnje ministri su naveli donatorsku konferenciju za ugrožene od poplava u Srbiji i BiH, na kojoj je, kako su zajedno ocijenili, prikupljeno više sredstava nego da su dvije zemlje odvojeno skupljale novac.

"Međunarodna zajednica je pozitivno ocijenila naš zajednički nastup", rekao je Dačić.

Srbija je, prema njegovim riječima, zainteresirana za stabilnost BiH, za njezin ekonomski razvoj i postoji uzajamna podrška na putu ka Evropskoj uniji.

Dačić je najavio i da će se 22. augusta u Berlinu sastati s ministrom vanjskih poslova Njemačke Frankom Walterom Steinmeierom i da će tom prilikom biti riječi o bilateralnim odnosima Srbije i Njemačke, konsultacijama o srpskom predsjedanju OESS ali i o konferenciji o zapadnom Balkanu u Berlinu 28. augusta, kojoj će prisustvovati premijeri, ministri vanjskih poslova i ekonomija zemalja regije.

Lagumdžija je istaknuo da Srbija i BiH predstavljaju uzor za regionalnu saradnju i da je na današnjem sastanku bilo riječi o unapređenju odnosa dvije zemlje.

"Ujedinjeni u regiji možemo učiniti mnogo više ako budemo radili zajedno", rekao je Lagumdžija.