Sutra okupljanje radnika GRAS-a
108

Dacić: Ako Centrotrans preuzme naše linije, tužit ćemo Vladu i direktora GRAS-a

Piše: A. Dž.
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Najava da bi početkom septembra u javni gradski prijevoz mogla ući kompanija Centrotrans i preuzeti neke linije GRAS-a izazvala je nezadovoljstvo, pa i prijetnje tužbama radnika ovog preduzeća koji poručuju da to neće nikada dozvoliti.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo bi sredinom augusta trebalo donijeti odluku o dodjeljivanju nekih GRAS-ovih linija Centrotransu. Kako nam je kazao generalni direktor ove kompanije, Safudin Čengić, oni su aplicirali za 12 prigradskih i komercijalne linije Nedžarići-Vijećnica i Dobrinja Vijećnica.

"Mi se nadamo pozitivnom odgovoru i očekujemo da sve bude po zakonu. Bivši saziv Vlade KS nije poštovao zakonske propise pa se nadamo da će sada biti drugačije. Naši autobusi su spremni da izađu na ulice", kazao je Čengić u izjavi za Klix.ba.

No, radnici GRAS-a okupljeni oko Sindikata vozača i Sindikata komunalne privrede tvrde da nikada neće dozvoliti ulazak jednog privatnog prijevoznika u javni gradski saobraćaj.

"Ogorčeni smo jer se pod pokroviteljstvom kantonalnog ministra saobraćaja Harisa Lulića i Vlade KS uništava autobuski i minibuski saobraćaj. Mi to nećemo nikada dozvoliti. Upotrijebit ćemo sva sredstva koja su u našoj moći da spriječimo nelegalni ulazak privatnog preduzeća u javni gradski prijevoz", poručio je Nazif Dacić, predsjednik Sindikata vozača gradskog saobraćaja KS.

Dodaje da se radnici GRAS-a ne boje lojalne konkurencije te da znaju i žele raditi, ali da je ovo što se radi protivno svim zakonima. Posebno nezadovoljstvo radnika izazvala je najava GRAS-ovog menadžmenta da će sporne linije prepustiti Centrotransu.

"Radnici strahuju da će ostati bez posla, iako generalni direktor kaže da se to neće desiti. Ali mi znamo da su to priče za malu djecu jer šta će ti ljudi raditi ako se te linije prepuste Centrotransu. Ukoliko se to desi, tužit ćemo i Vladu i Centrotrans i generalnog direktora", naglašava Dacić i poziva sve radnike da u ponedjeljak u 13.30 sati dođu ispred zgrade preduzeća i zatraže od generalnog direktora objašnjenje.

Izjavu od direktora GRAS-a Harisa Kadića nismo uspjeli dobiti jer je, kako nam je rečeno u Službi za odnose s javnošću, "zauzet sastancima", kao ni komentar resornog ministra koji je na godišnjem odmoru.

Bilo kako bilo, građani Sarajeva trebaju, žele i zaslužuju bolji i kvalitetniji gradski prijevoz. Hoće li im ga pružiti GRAS ili Centrotrans, sasvim je svejedno.