Velika anketa Sarajevo-x.com
0

Da li ste podmitili državnog službenika?

Sarajevo-x.com
Bosna i Hercegovina je na vrhu liste korumpiranih zemalja u Evropi prema više indeksa. Portal Sarajevo-x.com pokreće veliku anketu o korupciji kako bismo zajedno došli do nekih od odgovora koji muče mnoge u našoj zemlji, a čini se najmanje istražne organe.

Posjetioci portala Sarajevo-x.com će od danas potpuno anonimno moći učestvovati u anketi čije rezultate ćemo objaviti narednog utorka u 14 sati. S obzirom da se brojka iznad 1000 anketiranih uzima kao relevantna u skoro svim ispitivanjima, a mi ne sumnjamo da ćemo imati mnogo više učesnika, rezultati ankete bi trebali biti više nego relevantni.

Anketirani potpuno anonimno mogu odgovoriti na pitanje da li su bili u prilici da podmite bilo kojeg državnog službenika, te će im biti ponuđena i opcija kojeg od službenika podmitili kako bi dobili posao, građevinske dozvole, prošli nekažnjeno za prekršaj ili podmitili sve ili skoro sve od navedenih. Također, ukoliko nisu nikoga podmitili, imaće priliku odgovoriti da li im je neko mito tražio. Pojam "državni službenik" uzeli smo u najširem smislu.

Svaki posjetilac može glasati samo jedan put, a kako ne bi došlo do eventualnih manipulacija rezultati će biti vidljivi tek po okončanju ankete.