Tri moguća scenarija

Da li SDP blefira o napuštanju Osmorke ili ćemo gledati nove koalicije

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a (Foto: I. Š./Klix.ba)
...
Piše: Semir Hambo
30.01.2023. u 09:54

Rukovodstvo SDP-a danas bi trebalo zasjedati i razmotriti naredne korake u okviru Osmorke, ali i u procesu formiranja vlasti u Federaciji BiH.

To je najavio jedan od potpredsjednika stranke Vojin Mijatović, poručivši da će SDP tek sada pokazati političke zube. Kivni su u toj stranci jer su kod izbora državnih delegata ostali bez ijednog svog delegata i u hrvatskom i u bošnjačkom klubu.

Za to okrivljuju partnere iz federalne Osmorke, mada su sami krivi jer su se zbog svoje loše procjene, naivnosti, nespremnosti i moguće i brzopletosti pogubili još pri izboru delegata za federalni parlament iz kantonalnih skupština. Jer kako drugačije opisati da druga najjača stranka u FBiH nema državnih delegata, a u federalnom parlamentu nema svojih ljudi u rukovodstvu predstavničkog doma.

Nikšićeva poruka

U političkim krugovima se prepričava poruka Nermina Nikšića partnerima iz Osmorke, a navodno je poručio da bi SDP mogao u potpunosti napustiti tu priču. Nikšić od petka šuti, a umjesto njega iz SDP-a progovara Mijatović koji je osuo paljbu po dojučerašnjim partnerima.

SDP je u svakom pogledu na prekretnici. Ne samo zbog pozicije u koju se doveo procesom formiranja vlasti, već i činjenici da je njihov kadar Denis Bećirović član Predsjedništva BiH, prema kojem je nedavno upućeno mnogo kritika zbog imenovanja ambasadora.

Iz nezadovoljstva SDP-a prilikom izbora delegata za državni Dom naroda moguća su tri scenarija. Prvi je da sve ostaje isto, samo SDP galamom blefira i sebi diže cijenu kod pregovora za podjelu pozicija u novoj Vladi FBiH. U tom kontekstu ključno će biti kako će se na te zahtjeve postaviti Stranka za BiH i NES, a nema sumnje da će se Naša stranka i NiP zarad očuvanja Trojke zauzdati svoje ambicije u korist SDP-a.

Rukovodstvo SDP-a danas utvrđuje strategiju, a sutra zasjeda sa partnerima iz Osmorke (Foto: I. Š./Klix.ba)
Rukovodstvo SDP-a danas utvrđuje strategiju, a sutra zasjeda sa partnerima iz Osmorke (Foto: I. Š./Klix.ba)

Drugi potencijalni scenarij je da SDP napusti priču Osmorke i okrene se SDA-u. To je možda i najnerealnija opcija, ali nije isključena s obzirom da se o toj vrsti političkog bloka već ranije govorilo. SDA je nudila SDP-u tu saradnju, u kojoj bi bio još i DF, a gdje bi Nikšiću bila ponuđena i pozicija premijera FBiH. Međutim, prema riječima Bakira Izetbegovića za Faktor ta ponud aviše nije na stolu, jer je važila prije formiranja Vijeća ministara.

I treća opcija koja se može izroditi iz ove priče je koalicija bez SDP-a, a koju bi činili SDA, DF, SBiH, NES i moguće pojedini nezavisni zastupnici. Iako bi i taj blok bilo teško okupiti, nije nemoguće. Doduše vjerovatno bi se to odnosilo na federalni nivo, dok bi na kantonima oper sve zavisilo od snage svake stranke. I ova grupacija stranaka naprimjer ne bi mogla formirati vlast u Kantonu Sarajevo.

Nikšić bez funkcije

U užarenoj stolici je Nermin Nikšić, čovjek koji je trenutno bez posla, izuzev stranačke funkcije. Čeka obećano mjesto premijera FBiH, a na koje bi se prema svemu sudeći mogao dugo načekati, ako ga uopšte i dočeka. Lični rezultat za Nikšića na izborima je bio izuzetno loš te nije uspio izboriti mandat u parlamentu. Sada je u nemilosti političke situacije gdje može ostati bez ičega.

Trenutno je samo sigurno da Federaciji predstoji neizvjestan period formiranja vlasti. Stanje u Parlamentu FBiH otvara prostor mnogim opcijama, a ključ će opet biti SDP, ali i SBiH i NES. To su stranke koje će činiti prevagu.

Nikšić je pred izborom nastavka projekta proširene Trojke, što znači mnogo ustupaka, ili promjene kursa i okretanje SDA-u, što je također veliki rizik. U toj priči SDP sigurno ne bi vodio proces, ali i u koaliciji sa proširenom Trojkom SDP je samo na papiru lider, dok u praksi kupi mrvice.