BiH
0

Da li je voda koju pijemo opasna po zdravlje?

FENA
U Galeriji "Novi hram" u Sarajevu danas je na pres-konferenciji predstavljena izložba "Eco - Eho", projekt u kojem se više autora slikarskim i drugim radovima bavi zagađenošću okoliša, u ovom slučaju vode.

Ovo je četvrta izložba u spomenutom projektu koji se ranijih godina bavio temama o zagađenosti zemljišta i zraka.

Jedna od autorica Alma Suljević prezentirala je danas praktično na pres-konferenciji svoje tvrdnje da voda koju pijemo iz česmi ili je kupujemo od domaćih i stranih proizvođača sadrži u nedozvoljenim količinama teške metale, pesticide i druga onečišćenja koji stalnim unošenjem u organizam ugrožavaju ljudsko zdravlje.

Njena praktična izvedba sastojala se u testiranju vode elektrolizom na pres-konferenciji. Uz primjerke vode (u čašama) koju pije iz kućne česme u sarajevskom naselju Ciglane te flaširane vode domaćih i jednog stranog proizvođača, testirala je uporedo filtriranu vodu i konstatirala velika onečišćenja, posebno teškim metalima u vodi koja nije filtrirana.

U drugom segmentu njene analize, na osnovu vrijednosti koje joj je pokazao odgovarajući mjerni instrument, kazala je da testirana voda, izuzev filtrirane, sadrži mnogo više od dozvoljenih mjernih jedinica koje prema međunarodnoj nomenklaturi pokazuju onečišćenost. Filtrirana voda, konstatirala je, u ovom slučaju ima sasvim dozvoljene vrijednosti - tri takve mjerne jedinice, dok su voda iz njene česme na Ciglanama i kupljena voda koju je donijela imale u ovom eksperimentu više od 260 mjernih jedinica onečišćenja. Voda na jednom izvorištu na Romaniji nema ni tri takve mjerne jedinice, kazala je pritom Suljević.

Radi uspredbe navela je da je dozvoljena gornja granica u Evropskoj uniji 50 ovih mjernih jedinica, a u Sjedinjenim Američkim Državama 25.

Cilj projekta je, kako naglašava Suljević, napraviti iskorak u svijest ljudi o tome koliko je priroda postala opasna po zdravlje zahvaljujući ljudima.

Osim nje, učesnici izložbe "Eco - Eho" sa slikarskim radovima i instalacijama u Galeriji "Novi hram" su Nađa Alić, Amra Kalender, Jozef Kamhi, Dina Manko, Đoko Ninković, Elvedina Sarajlić i Sadžida Topić. Radovi Keme Bolobana predstavljeni su posthumno.