BiH
30

Da li je uvođenje etničkog glasanja u Vladi FBiH Čovićev novi ultimatum?

Piše: N. Novalić
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
U javnosti se ovih dana pojavila informacija da iza zahtjeva Demokratske fronte da kontroliše sva ministarstva koja po Ustavu pripadaju Srbima stoji namjera HDZ-a BiH, uz pristanak SDA, da u Vladu Federacije BiH uvede etničko glasanje.

Zahtjev HDZ-a BiH za izmjenu Poslovnika o radu Vlade Federacije BiH, tačnije člana 47, postoji već nekoliko godina. HDZ BiH traži da, pored proste većine, za svaku odluku treba glasati i barem po jedan ministar iz svakog od tri konstitutivna naroda.

S obzirom na to da HDZ BiH kontrolira sva hrvatska ministarstva te da ne odustaje od jednog srpskog, dok SDA ima šest bošnjačkih ministarstava, DF bi mogao biti marginaliziran i konstantno preglasavan jer bi HDZ BiH i SDA uvijek mogli osigurati po jedan glas iz sva tri konstitutivna naroda.

Jednako marginalizirana može biti i SDA u slučaju da dođe do saveza DF-a i HDZ-a BiH, koji zajedno mogu osigurati prostu većinu, ali i glas iz svakog od tri konstitutivna naroda.

HDZ BiH bi, ako budu usvojene izmjene Poslovnika, jedini bio nezamjenjiv jer kontrolišu sve ministre iz hrvatskog naroda.

Ismet Osmanović, predsjednik Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kaže za Klix.ba kako za SDA nije prihvatljivo bilo kakvo uvođenje etničkog glasanja u radu Vlade Federacije BiH.

"Smatram kako su etničke, odnosno nacionalne kvote u odlučivanju u Vladi FBiH, koja je izvršno tijelo, pogubne za Federaciju i da se to ne može na taj način urediti. Mi već sada imamo ustavnu odredbu o etničkom sastavu vlade i to je sasvim dovoljan mehanizam za zaštitu nacionalnog interesa. Kada je u pitanju sam operativni rad Vlade, ona mora ostati u domenu odlučivanja proste većine", kaže Osmanović.

Na pitanje da li su tačne špekulacije da bi SDA mogla pristati na izmjenu Poslovnika o radu Vlade Federacije BiH, Osmanović kaže da nikada zvanično i oficijelno SDA nije prihvatila takvo rješenje.

"Ako bilo ko iz SDA tvrdi drukčije, onda su to neke druge relacije. Mislim da se u SDA odlučuje na organima, odnosno na forumima. A, koliko znam, nijedan organ nije donio takvu odluku, niti je ijedan funkcioner SDA ovlašten za nešto takvo", kaže Osmanović.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović već je najavio da će tražiti da se u Ministarstvu za boračka pitanja uvedu dva sektora, pri čemu bi se jedan sektor bavio isključivo pitanjima branitelja bivših pripadnika HVO-a.