SDA uskratila podršku
2

Da li je Mlađen Božović prva ozbiljna prepreka u funkcioniranju vladajuće koalicije na nivou BiH

A. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Iako kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mlađen Božović danas nije dobio zeleno svjetlo na sjednici Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, to istovremeno ne obavezuje Predstavnički dom PSBiH da isto postupi i da ne izglasa njegove imenovanje.
Međutim, ipak je znakovito što su članovi iz SDA i SBB-a uskratili podršku za njegovo imenovanje. Ukoliko se i desi da isto postupe i zastupnici ove dvije stranke u Predstavničkom domu, dakle da budu suzdržani, to će značiti da se zbog nedovoljne većine ide u drugi krug glasanja za Božovića. U drugom krugu onda iz FBiH ne smije biti 19 zastupnika i više protiv njegovog imenovanja.

No, ukoliko bi već u prvom krugu zastupnici SDA i SBB-a bili protiv onda Božović neće biti izglasan za ministra, jer se računa da će protiv biti i većina stranaka iz FBiH.

Zamjenik predsjedavajućeg navedene komisije Halid Genjac (SDA) izjavio je danas da su potrebne dodatne međustranačke konsultacije i to zbog Božovićevih odgovora na pitanja članova Komisije.

Za sada on nije dodatno objasnio šta znači obrazloženje da "tu ima nekih elemenata stranačkih dogovora o principu imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice".

Genjac tvrdi da ne znači da će zastupnici njegove stranke u Predstavničkom domu prilikom izjašnjavanja o Božoviću biti ni za, ni protiv, ni suzdržani. Time je SDA dakle ostavila potpuno otvoren prostor za spekulacije šta će se u vezi s ovim imenovanje dalje dešavati.

Njegov kolega iz Komisije Saša Magazinović (SDP) tvrdi da ishod glasanja u očigledno ima svoju političku pozadinu.

"Mišljenje Komisije će poskupjeti jednu, drugu ili treću stranu u pregovorima koji će uslijediti već sutra, jer očigledno da će se sada oko ovog imenovanja trgovati", zaključio je Magazinović.

Nenad Nešić, novopečeni predsjednik DNS-a i član komisije bio je očigledno frustriran današnjim ishodom, budući da je Božovića nasuprot stava vlastite stranke ranije sam predložio i time izazvao tektonske poremećaje u DNS-u.

"Nisam ničiji advokat niti se bavim advokaturom. Koliko sam ja upoznat, površno doduše, u nadležnosti navedenog ministarstva nisu migranti, a neko je ovdje htio na osnovu migranata dobiti političke poene i da osudi čovjeka koji nije ni preuzeo još dužnost. Samim time, ne može ni reći šta će da uradi dok se ne upozna sa stvarnim stanjem na terenu", kazao je Nešić.

On je time reagirao na istupe predsjednika PDP-a Branislava Borenovića, člana Komisije. Također, Božović na sjednici nije odgovorio na pojedina pitanja, između ostalog i na pitanje da li smatra da se težina migrantske krize treba rasporediti na cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine.

"Kada je Božović govorio o migrantima i ljudskim pravima, pa je li to humano, je li to ljudsko pravo koje se treba garantirati ljudima koji prolaze sa svojom mukom kroz ovu zemlju", kazao je Borenović, ocijenivši da Božović nije pokazao spremnost da kvalitetno preuzme ovaj resor.

Treba podsjetiti da su od prisutnih 10 članova Komisije, četiri bila protiv i to SDP, NS, A-SDA i PDP, četiri su bila za, PDA, DNS, HDZ i SP, i dva suzdržana SDA i SBB.