Šta je istina
94

Da li je BiH "izgubila" dijasporu: Političari pričaju jedno, ali brojevi ne lažu

Mersad Gušić
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Proteklih mjeseci, kao neizostavni dio "pred-predizborne" kampanje, veliki broj političkih subjekata, koji su se prijavili kao kandidati na predstojećim izborima, putovao je svijetom pokušavajući animirati dijasporu da glasa.
Ovo se posebno odnosilo na dijasporu iz RS-a, te na tvrdnje pojedinih probosanskih političara kako su uspješno lobirali van granica BiH, animirajući prvenstveno bošnjačku dijasporu, i da su postigli da je broj prijavljenih glasača iz tog entiteta veći nego na prošlim izborima u 2018. godini.

Prosta matematika

Međutim, danas je objavljeno koliko se građana u inostranstvu prijavilo da glasa na predstojećim Općim izborima u Bosni i Hercegovini. Konačni ukupni broj je 69.872, što je u tabeli razvrstano po općinama i gradovima.

Prostom matematikom moguće je provjeriti tvrdnje o uspješnom lobiranju, pa tako, kada saberemo broj prijavljenih glasača iz općina koje se nalaze u entitetu RS, dobijamo cifru od približno 24.000 glasača iz ovog entiteta.

Kada se ovaj broj usporedi sa onim sa Općih izbora 2018. godine dolazimo do zaključka da ovogodišnje lobiranje, ne da nije bilo uspješno, nego slobodno možemo reći da je podbacilo.

Naime, na Općim izborima 2018. godine na području entiteta Republika Srpska je putem pošte za nivo Narodne skupštine Republike Srpske glasalo 25.914 građana. Od toga je za liste "Zajedno za BiH" i "Proevropski blok" glasalo 8.134 glasača.

Brojevi ne lažu

S obzirom da brojevi ne lažu, možemo zaključiti da je ove godine taj broj manji i da priča o lobiranju u dijaspori "ne drži vodu".

Šta je razlog kontinuiranom smanjenju broja glasača iz dijaspore nije teško naslutiti. Političari se, generalno, dijaspore "sjete" samo uoči izbora, kao uostalom i građana BiH koji žive u domovini.

Primjetan je sve manji interes novih generacija koje su rođene van granica BiH za političke procese u domovini, a ko ih može i kriviti za to. Dolazak u BiH za njih je, u većini slučajeva, postao godišnji odmor na kojem će se dobro zabaviti na destinaciji koja im je odavno postala egzotična.

U prilog tome govori i informacija da se državljanstva BiH samo u ovoj godini odreklo 1.354 građana BiH. Kao što je već rečeno - brojevi ne lažu. Ne pomaže tu lobiranje.