Šta će reći birači
399

Da li je afera "Kiseonik" posljednji Dodikov poraz?

R. D.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Nacionalizam je provjereno uspješan način osiguravanja izbornih pobjeda, ali posljednji izbori dokaz su da atak na zdravlje građana i mahinacije u zdravstvenom sektoru bivaju kažnjene. Tim stazama ovaj put hode Milorad Dodik i njegov SNSD.
Milorad Dodik možda je kod svoje poslovično desne i ostrašćene biračke baze uzeo neke poene posljednjih mjeseci, puštajući spinove o raznim verzijama državnog razlaza, ali je sasvim sigurno i kod tih ljudi izgubio poziciju nakon posljednje afere "Kiseonik".

Igranje sa zdravljem ljudi, korištenje industrijskog kisika u intenzivnoj njezi te posebno relativiziranje toga pričom o firmi iz Sarajeva koju je trebalo izbjeći, teško može proći nekažnjeno.

"Postoji problem u vezi s tim što tom TGT-u nisu dali dozvolu za unutrašnji promet, već su htjeli da to ide preko sarajevske firme, a da sarajaveska firma kupuje od firme iz Banje Luke, a onda prodaje preko Sarajeva kisik u Banju Luku", kazao je Dodik na pitanje koje u pozadini ima najveći broj smrtnih slučajeva u pandemiji uopće.

Prema podacima Worldometer svjetske baze podataka, koja vodi evidenciju o parametrima vezanim za pandemiju koronavirusa u svijetu, broj umrlih u BiH je 10.422 i po tome je naša zemlja najgora u Evropi.

Kada taj broj primijenimo na entitete, smrtnost u odnosu na broj oboljelih u Federaciji BiH na milion stanovnika iznosi 4 posto, a u Republici Srpskoj 5,5 posto. Broj umrlih od korone u FBiH iznosi 5.917, dok je u RS-u 4.142, što je izuzetno visok procenat u odnosu na broj stanovnika, ako se procjenjuje da u FBiH živi oko dva miliona stanovnika, a u RS-u oko milion.

U iščekivanju narednih općih izbora aktuelna politika servirat će biračima svako malo neko novo "otcjepljenje" ili "pripajanje", ali ako je vjerovati iskustvu, na neke stvari birači neće zaboraviti.