Predizborne poruke
134

Da li Izetbegović već sada nudi vlast SDP-u: Morat će zajedno sa nama braniti Bosnu

B. R.
Predsjednici SDA i SDP-a, Bakir Izetbegović i Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Predsjednici SDA i SDP-a, Bakir Izetbegović i Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Govor predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o ljevičarskim strankama je moguće razumijevati i kao poziv SDP-u da koalira sa njegovom strankom. Ovo nije iznenađujuće s obzirom na rezultate posljednjih Općih izbora, kao i očekivane rezultate predstojećih Općih izbora.

SDP je na izborima 2018. bio trećeplasirana stranka u Federaciji Bosne i Hercegovine te je zbog toga imao mogućnost da sa SDA bude dio vlasti na državnom i entitetskom nivou, kao i u pojedinim kantonima. SDA je tada, nedugo nakon izbora prvo SDP-u ponudila da bude u vladajućoj koaliciji, što je ova stranka odbila.

Ove dvije stranke bile su u koaliciji od 2010. do 2014. te pojedini smatraju da je to razlog zašto je SDP izgubio na izborima 2014. Nakon toga su zvaničnici ove stranke isticali, obećavali da se ta koalicija neće ponoviti, poučeni lošim iskustvom. Odbijanje SDA-ove ponude od prije četiri godine je posljedica i prethodno navedenog. Međutim, pojedini u SDP-u, prvenstveno oni u Tuzlanskom kantonu, bili su mišljenja da se ta koalicija, bar u ovom kantonu, treba ponoviti. Unutarstranačka razmimoilaženja uzrokovala su dodatno cijepanje stranke - dio članstva u TK je istupio i osnovao stranku, Socijaldemokrate (SD).

DF je za razliku od SDP-a prihvatio da bude u vlasti sa SDA. Izgledno je da će SDP i nakon ovih izbora biti u mogućnosti da bude vlast sa SDA. Iz Izetbegovićevog obraćanja na stranačkom skupu u Tešnju 20. augusta moguće je iščitati da je i on toga svjestan. Zato nije iznenađujuće što je već uputio poruku ljevičarskim strankama, a to se prvenstveno odnosi na SDP. Ovakve poruke ranije su bile upućivane poslije izbora, ali sada i prije početka zvanične predizborne kampanje. One nisu slučajne i nisu neutemeljene. Stranke već uveliko provode ankete, što je slučaj prije svakih izbora, i mogu procijeniti mogući ishod izbora.

Zato je predsjednik SDA kritikovao, kako je izjavio, ljevičare, ali ih pozvao i na saradnju.

"Ljevičarima uvijek pružena ruka. Hajde u vlast sa nama, hajde u koaliciju, hajde da zajedno pregovaramo, uđite da branimo Bosnu i Hercegovinu. Ali se oni izmiču. Oni bi da mi negdje pogriješimo, da ja odem u Neum, pa da me tamo nešto pritisnu, pa da me nešto nagovore, pa da me slome, pa da oni na tome neke izbore prave. Ne brane državu u Neumu. Da im je neka greška, da se nešto pokvari pa da mogu dobiti izbore. Morat će zajedno sa nama braniti Bosnu. Morat ćemo zajedno definirati te crvene linije, ali prije toga ćemo ih morati pobijediti. Moramo ih nadjačati i onda će ući u front zajedno sa nama", zaključio je Izetbegović.


Za SDA bi bilo jednostavnije kada bi SDP bio u vlasti sa njom, nego kada bi bila primorana da pravi koaliciju sa više stranaka, u kojima je uvijek veća mogućnost nefunkcionisanja, pa samim tim i raspada parlamentarne većine.