Potraga za pravdom
51

Da li i na koji način hapšenje predsjednika Suda BiH može biti povezano sa predmetom protiv Dodika?

S. H.
Hapšenje predsjednika državnog suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića odjeknulo je u javnosti.

Akciju je sprovela SIPA po nalogu državnog tužilaštva. A iz te institucije do sada samo šture informacije da su uhapšeni zloupotrijebili položaj. Nezvanično saznajemo da ih se tereti zbog nelegalnog prisluškivanja određenih osoba, no tužilaštvo to tek treba potvrditi.

Ono što je također zanimljivo jeste da je predsjednik državnog suda uhapšen dok je bio u društvu direktora OSA-e Almira Džuve pa se postavlja pitanje kako je moguće da čovjek na toj funkciji nije znao da će osoba koja će biti uhapšena s njim u društvu? Odnosno da li bi dozvolio da bude u društvu osobe koja će biti uhapšena?

U ovom kontekstu, bez obzira na optužbe koje će se dokazivati, jeste da hapšenje predsjednika suda ide u prilog Miloradu Dodiku, kojem se sudi na Sudu BiH, od kojeg Dodik pokušava pobjeći i suđenje premjestiti u Banju Luku.

Bez obzira što predsjednik Republike Srpske možda i neće uspjeti u nakani da suđenje izmjesti, hapšenje Debeveca će neminovno koristiti u procesu diskreditacije državnog suda. No, isto tako hapšenje Debeveca pokazuje da ni predsjednik takve ustanove nije zaštićen te da može biti izveden pred lice pravde.

Ostaje da se vidi da li će hapšenje Debeveca skrenuti pažnju ili eventualno usporiti proces protiv Dodika, kojem je za srijedu, 20. decembra zakazano novo ročište.