BiH
7

Da li će skupštinska većina u RS-u uskoro postati manjina?

Klix.ba
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Nakon što Zakon o javnom okupljanju nije prošao Odbor za evropske integracije NSRS i nakon što su predlagači iz skupštinske procedure povukli Zakon o javnosti rada neprofitnih organizacija, u političkom životu RS najaktuelnije je pitanje – da li vladajuća koalicija i dalje ima potrebnu većinu u Narodnoj skupštini RS?

Prvu pometnju je napravio lider naprednjaka Adam Šukalo, koji se naknadno sjetio da je skupštinska većina u Parlamentu RS osigurana kupovinom narodnih poslanika. Šukalo je, šest mjeseci nakon što je portal Klix.ba objavio sporni snimak na kojem se čuje da predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović govori o kupovini "papaka“, odlučio uskratiti podršku Vladi RS dok se ne stavi tačka na ovu istragu. A kako tačka vjerovatno neće biti stavljena, pitanje je da li će Šukalo odlučiti podršku uskratiti i skupštinskoj većini.

Naravno, Šukalova naknadna pamet je donijela novo pitanje: da li to lider naprednjaka, zajedno sa stranačkim kolegom Goranom Đorđićem, zapravo samo (ne)uspješno trguje svojim glasom, u namjeri da dođe do direktorskih fotelja za svoju partiju. Šukalo je te insinuacije odbio, kao što je odbio i Zakon o javnom okupljanju, ali ostaje pitanje: zašto Šukalo podršku Vladi RS nije uskratio odmah po objavljivanju spornog snimka i zašto nije odbio Zakon o javnom redu i miru, koji je, također, ocijenjen kao represivan?

Situaciju dalje komplikuju navodi da će Nenad Stevandić uskoro izaći iz SDS-a i da će osnovati svoju stranku. Njegov sukob sa Mladenom Bosićem je očit i samo je pitanje dana kada će Stevandić pocijepati najsnažniju opozicionu košulju u RS. Današnja ostavka Marka Pavića na dužnost predstavnika državnog kapitala u Rudnicima željezne rude Ljubija zažarila je koalicione peći.

Na današnjem zasjedanju Narodne skupštine RS poslanici opozicije su oštro kritikovali Zakon o poreskom postupku. I to nije bilo ništa čudno. Čudno je bilo to što su isti taj Zakon kritikovali i poslanici parlamentarne većine. Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da je to dokaz da je vlast prevršila svaku mjeru. Njegov kolega iz PDP-a Branislav Borenović rekao je da je spreman za pravljenje nove većine i vlasti. Miladin Stanić iz SDS-a dodao je da se on i njegova partija ne žure da preuzmu vlast.

Sutra je dan za glasanje, ali i dan kada će biti jasno da li vladajuća koalicija i dalje ima čvrstu većinu ili je ona nestala. Digitroni su upaljeni, svi račuaju, predstavnici vlasti tvrde da su sigurni, opozicionari očekuju promjene. A građane u RS i dalje čekaju skuplji računi za struju.