{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Da li će korištenje kanabisa u medicinske svrhe postati legalno u BiH

9.11.2015. u 21:53
159
212
Da li će korištenje kanabisa u medicinske svrhe postati legalno u BiH
159
Da li će korištenje kanabisa u medicinske svrhe postati legalno u BiH
Komora magistara farmacije Federacije BiH uputila je inicijativu Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu sigurnosti BiH za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u Bosni i Hercegovini.
Jedno od najosjetljivijih pitanja kada je riječ o medicinskoj struci je upotreba kanabisa za liječenje pacijenata. Ovo je aktuelno pitanje i u mnogim drugim zemljama, pa je pokrenuto i u BiH.

Međutim, legalizacija kanabisa u medicinske svrhe za sobom povlači niz kontroverzi i negodovanja, da li je legalizacija neophodna.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH saopćili su da će u narednom periodu Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga BiH imenovati Radnu grupu koju će činiti stručnjaci iz oblasti medicine i farmacije. Oni će dati svoje preporuke o opravdanosti legalizacije kanabisa u medicinske svrhe i izmjenama i dopunama važeće legislative. Komisiju za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga BiH čine ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, entitetski ministri zdravstva, te šef Odjela za zdravstvo Brčko distrikta.

"Pacijenti kojima kanabis može pomoći su oboljeli od multiple skleroze, onkološki pacjenti, oboljeli od Alzheimerove bolesti i pacijenti za koje ljekari procijene da im je potrebno kod bolova, nesanice, lošeg apetita i slično. U komisiju koja će odlučivati o legalizaciji kanabisa obavezno bi trebali biti uključeni ljekari i farmaceuti", izjavila je za Klix.ba Bilsena Šahman, članica UO Komore magistara Federacije BiH.

Veliki strah postoji i od zloupotreba koje mogu proizaći legaliziranjem kanabisa u medicinske svrhe, ali stručnjaci smatraju kako je veća opasnost od trenutnog stanja jer pacijenti kanabis uzimaju na svoju ruku.

"Ukoliko se sve odradi propisno i u skladu sa zakonom, nećemo imati zloupotrebu, a sada je imamo i sada je situacija na terenu veoma zabrinjavajuća jer naši pacijenti ne znaju šta uzimaju u smislu kvaliteta i po vrlo visokim cijenama", zaključuje Šahman za Klix.ba.

U narednom periodu se očekuje zvanična odluka o eventualnoj legalizaciji kanabisa, a iskustva pacijenata koji su već koristili kanabis u svom liječenju pokazuju više nego zadovoljavajuće rezultate.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: