Hercegovačka posla
48

Da li će Bošnjaci ponovo dobiti gradonačelnika u Mostaru i šta stoji iza priče o zajedničkom nastupu

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Izbori u Mostaru uvijek su neizvjesni, bili su to i oni prošli i davni održani 2008. godine, a bit će to i ovi koji su planirani za 20. decembar ove godine. Mnogo buke u posljednje vrijeme diže se u vezi s tim kako će na izbore izaći političke opcije iz "probosanskog" spektra.
Najbolje bi bilo kad bi sve patriotske i probosanske stranke bile pod istim kišobranom i na jednoj listi, već duže smatraju u SDA, a to za Klix.ba ponavlja i Salem Marić, predsjednik mostarske organizacije najjače bošnjačke stranke.

"Kalkulacije koje su rađene na rezultatima izbora iz 2014. i 2018. godine govore nam da bi Bošnjaci mogli imati gradonačelnika Mostara ukoliko bude formirana jedna lista. Mislim da dobar rezultat neće izostati i ako se bude išlo, a izgleda da je to najvjerovatnije, i u dvije kolone. SDP i Naša stranka su, čini se, već odlučili i idu zajedno", kaže nam Marić.

Salem Marić (Foto: R. D./Klix.ba)
Salem Marić (Foto: R. D./Klix.ba)

SDA u narednim danima planira organizirati zajednički sastanak svih probosanskih stranaka, a sigurni su da će s njima na listi biti i DF, SBB, BPS i Stranka za BiH. Marić misli kako najveću štetu može napraviti samostalan izlazak manjih stranaka koje nisu u ova dva bloka.

"Rasipanje glasova može napraviti ozbiljnu štetu ciljevima koji su zajednički svima", zaključuje on aludirajući na to da će na drugoj, hrvatskoj strani, HNS formirati širok zajednički blok.

Neki posljednji istupi na mostarskoj bošnjačkoj sceni nisu se dopali Aneru Žuljeviću iz SDP-a, koji za Klix.ba kaže kako "svjesno i interesno 'značajni' pojedinci i stranke promašenih politika stvaraju ponovo ratni ambijent u kojem će se izbori voditi za dva Mostara u kojem jednim upravlja SDA, a u drugom HDZ, što oni fiktivno i odmilja zovu jedinstvenim Mostarom".

"Recept je potpuno isti kao i godinama ranije. Nakon što SDA i HDZ duže od dvije decenije haraju Hercegovinom i Mostarom, sada je počela kampanja spasa Mostara od onih istih koji su ga držali zarobljenim toliko godina. Svakom dobronamjernom građaninu u Bosni i Hercegovini jasno je da se iza tih nacionalnih kolona i tog navodno velikog opšteg interesa krije najprimitivniji lični interes i korist. Mi smo se na bezbroj primjera uvjerili kako SDA uvijek kada može birati između Bosne i Hercegovine i svojih vječitih koalicionih partnera iz HDZ-a izaberu HDZ", smatra Žuljević.

Aner Žuljević (Foto: R. D./Klix.ba)
Aner Žuljević (Foto: R. D./Klix.ba)

Ne sumnjamo da će opet biti tako i nakon izbora u Mostaru, dodaje i kaže da su svjesni da će svi koji im se suprotstave biti izdajnici ili maloumnici.

"Treba HDZ sa svojom kolonom uz bratski SDA sa svojom kolonom imati priliku 'oprati' još 500 miliona kroz lopovluk u narednih deset godina kao što su uradili posljednjih deset od 2008. E pa mi ćemo na treću stranu, pošteno, s građanima od Drežnice do Blagaja, i od Podveležja do Goranaca, pa dokle dobacimo. Nemamo mi više vremena za njihove pojedinačne talove, borbe za parcele, dilanje nekretnina, varanje na tenderima, ukradenim milionima na komunali, nepotizmu", kaže on.

Nastavlja kako treba rješavati Uborak, treba vidjeti šta s kolektorima, gdje su ukradeni milioni, a Neretva prljavija nego ranije, šta sa zelenim površinama nekad najčišćeg grada u Jugoslaviji, kako pomoći obrtima, malim biznisima, šta s turizmom, poljoprivredom, generalno privredom koja je na koljenima, parkovima, sportskim terenima, parkinzima, vrtićima, školama...

"Zarobljeni smo nacionalnizmom dugo, samim tim i zapušteni predugo. Ima posla za raditi, a neka se nacionalizmom bave oni koji ga dobro budžetski naplaćuju i od njega imaju više nekretnina nego razbojnički karteli širom svijeta. Kad nas ovakvi iz HDZ-a i SDA zovu izdajnicima, onda znamo da smo na pravom putu", zaključio je Žuljević.

Gledajući posljednje dvije sedmice, mostarska politička scena je eksplodirala, ali eksplozija je staroga kova, govori za Klix.ba aktivista i politolog Husein Oručević. On na decembarske izbore izlazi u sklopu nezavisne liste "Pravo na grad" zajedno s Marinom Bagom i ostatkom ekipe koja se profilisala kroz nevladin sektor.

Husein Oručević
Husein Oručević

"To su sve granate iz posljednjeg rata, zastarjele, sa zahrđalim upaljačima. Politički akteri u jednoj ruci drže zastarjele bombe, dok u drugoj drže digitrone, glumeći loše profesore matematike, polažući ponovo, po ne znam koji put, ispit iz izborne aritmetike. Opet imaju ruke zauzete lopovlukom, sitnim prevarama, bave se pilićarskim izbornim poslovima, na isti onaj način kao što smo ih otkrili u njihovoj krađi građana, gradskog budžeta Mostara. Taj lopovluk je već sada težak stotine miliona maraka, nakupilo se u posljednjih 12 godina. Politika treba buditi nadu, davati rješenja, uspraviti kičmu građana u odbrani budžetskih sredstava. Došlo je vrijeme kada grad moramo žestoko braniti od krminalaca koji se kriju iza frakova i kravata, od političkih analfabeta koji su ukrali naše novčanike. Želja mi je da robovi ustanu, pobune se i skinu okove. Ustani, grade", poručuje Oručević.

Izbori u Mostaru održat će se nakon čak 12 godina, a zakazani su za 20. decembar. Do njih je došlo nakon već sad historijskog dogovora lidera SDA i HDZ-a, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, a čemu je prethodio ogroman pritisak međunarodne zajednice nakon presude Suda u Strazburu u procesu "Baralija protiv BiH".

Gradonačelnik najvećeg grada u Hercegovini ne bira se direktno, već ga biraju izabrani vijećnici iz svojih redova. Nakon izbora 2008. godine taj proces trajao je 14 mjeseci i čak 19 sjednica.